сряда, 28 октомври 2015 г.

Как се правят "улични" банички


Отдавна се каня да заснема как приготвям баничките. Не че ще покажа някаква тънкост или нещо невиждано, но понеже са ни любими, а и като съм споделяла на някои хора, че лесно се правят не ми вярват и са ми казвали, че не могат да точат тесто или да теглят/дърпат кори.
Не се заснех как тегля корите, някой ден може и да се престраша да пусна видео, но на този етап ще покажа само един малък колаж с постъпкови снимки на баничките, а останалото ще опиша.

Запалих се по тези банички малко преди да направя първата си вита баница с теглени кори: Домашна дърпана баница 
Видеото ми беше от голяма полза, за да се науча да правя баница както трябва. Предните пъти, в които правих банички по различни рецепти, почти винаги не успявах да изтегля хубави кори, или имаше тук там по-дебели части тесто, или не ставаха с хубави делящи се хрупкави кори, а понякога направо си ставаха и твърди и трудни за ядене. Сега ги приготвям за отрицателно време. Те всъщност не са трудни за приготвяне, важни са рецептата и обясненията, защото откакто видях това златно видео, вече нямам проблем с приготвянето на баничките и винаги се получават чудесни.
Не мога да въртя майсторски тестото, както в това видео - Как се правят баници , но и с теглене се получават нещата и стават корите буквално за 2-3 минутки.


Правя си тестото по рецептата за домашна дърпана баница, която пуснах по-горе.
Днес приготвих 3 банички, за които ми бяха нужни:
* 100 мл вода със стайна температура
* 1 ч.л. олио
* 1 ч.л. оцет
* щипка сол
* 170-180 грама брашно

За пълнеж: краве сирене и олио за намазване на корите

Как се прави тестото... ами, става буквално за 2 мин. В една купа слагам водата, солта, олиото и оцета, отгоре измереното брашно, разбърквам с лъжица, после омесвам с ръка топката тесто, разделям на три части, всяка една разточвам на малка питка, подреждам върху чиста кърпа, намазвам хубаво с олио отгоре, за да не се образува коричка, покривам с втора чиста кърпа и оставям тестото да се отпусне за поне половин час. Всички тези действия, които описах в едно мнооого дълго изречение се случват в рамките на 5 мин. :)))

Сядате да си пиете кафето, докато се отпусне тестото :)


Следващо действие - в купа си натрошавате сирене. Подготвяте си тава намазана с олио или покрита с хартия за печене. Подготвяте си плота, на който ще разтегляте корите, като го покривате с чиста кърпа или покривка. Може и директно върху плота да теглите корите, няма да залепват, но аз предпочитам да го правя върху покривка или кърпа - по-удобно ми е.
Включвате фурната на 200 градуса да загрява.
Отново всички действия се случват в рамките на 5 минути :)))


Сега вече идва "сложната" част. Изваждате си едната питка тесто, другите държите покрити. Разтегляте леко с ръце от средата навън. Тестото е отпуснато и сами ще усетите как се разтегля само. Слагате го на кърпата и с ръце внимателно издърпвате корите, докато станат прозрачни. Наблегнете после на крайчетата, ако не искате да изрязвате тестото и после наново да го месите, да оставяте да се отпуска и да теглите нови кори. Това са едни дълги и излишни действия, които може да ви откажат в бъдеще да правите баници. Издърпайте и крайчетата внимателно, доколкото е възможно да станат и те фини. Напръскайте или намажете кората с помощта на силиконова четка с олио, поръсете със сирене, прегънете от едната страна до средата, след това прегънете навътре и другите три страни на кората и сгънете баничката, да стане на правоъгълник, или може да направите триъгълни банички, както в по-горното видео. Ако решите може да навиете корите и на руло, след това на охлюв в тавичка и да направите вита баница. Както прецените.
И тези действия отнемат не повече от 10-15 мин. През това време фурната е загряла хубаво. Всяка една готова баничка слагате в тавата, намазвате или поръсвате хубаво с олио, не го пестете, но не ги и къпете, освен ако не искате да са много мазнички (да кажем по около 2 с.л. олио на баничка), слагате баничките да се пекат за 15 мин.


Изваждате тавата, с помощта на лъжица загребете от отделилото се олио на дъното и поръсете/намаслете баничките с мазнината. Оставете 3-4 мин да си отдъхнат и нападайте :)






18 коментара:

Dani каза...

Ох, Даре, колко пъти се накапах :)
Толкова баници правя и винаги обичам да си купя
от баничарница.
Така права,когато ходим в Ст. Загора, защото ми имат друг вкус.
Точила съм и са се накъсвали тук-там от престараване :)
Ще трябва пак да опитам!
Поздрави!

Kokona каза...

И аз си купувам, Дани. До нас правят страхотни и визуално изглеждат подобно на тези, които съм направила. Права си, че са с по-различен вкус, а и са по-соленички и носят на айрянче :) Не знам какво им слагат, подозирам, че мазнините не са същите, които ползвам аз, но са много вкусни. И с мас баница съм яла купена, и съм правила, и те са чудесни.
Не смея да сложа повече солчица на баниците, които правя, но с кеф си хапвам купени и по-солени банички.
Да, по-различна е домашно приготвената, но пак е вкусна.

pep-4o каза...

е последната снимка е жестока! Приядоха ми се банички!

Iliana каза...

Изкусителка такава!
Направо ме засърбяха ръцете!!!
Прекрасни са, Даре.

Kokona каза...

Пепчо, Ил, мятайте тестото, почешете ръце, наградете небце :D

Hristinka Koleva каза...

Страхотнииииии банички! :)

Jully in the kitchen каза...

Така ми се приядоха банички! Много апетитни изглеждат. Поздрави!

Kokona каза...

Благодаря ви :)

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

Днес ще ги правя пак,вече трети път.Наистина са много лесни.Страхотни са!До сега на вид не ги "докарах" като твоите,но на вкус са същите като тези,пред които се предавам и купувам :).

Екатерина каза...

Даре, благодаря ти за чудесната рецепта и най-вече обясненията към нея! Направих баничките още през януари, но едва сега намерих време да ги запиша и в моят рецептурник. Тези банички са едно към едно с вкуса, който търсех. Поздрави!

Unknown каза...

Аз слагам и прясно мляко равни количества вода мляко и олио .после добавям сол и супена лъжица оцет

Unknown каза...

Здравейте! Аз ги пробвам вече за втори път. Първия път станаха малко хрупкави. Сега отделих няколко от баниците и ги сложих да се изпекат на тиган - станаха страшно вкусни гюзлемета :)

Unknown каза...

Моите станаха,като камък незнам защо!А следвах указанията стриктно...😬

Kokona каза...

Повече брашно е едната опция. Втората е ако не се издърпат фино.

Dani каза...

Ох, днес ги правих и толкова тънко разтеглих корите...
Едва ги сгънах и станаха толкова твърди...
Сбърках някъде и се ядосвам.

Dani каза...

Ох, днес ги правих и толкова тънко разтеглих корите...
Едва ги сгънах и станаха толкова твърди...
Сбърках някъде и се ядосвам.

Анонимен каза...

И при мин станаха сухи и твърди.Листите разтеглих до прозрачност.Според ме листите ми бяха много гънки и трябваше да ги сгъна още неднъж през средата.Но рецептата ми харесва.

Анонимен каза...

Много зависи от брашното някой път се разтягат лесно но стават твърди някой път се разкъсва тестото но може да са хрупкави и мазни