неделя, 22 ноември 2015 г.

Багети от лимец


Нали скоро гостувах на Роси с Багети от лимец и каварма по габровски, та дойде ред да си ги сложа и аз в блога, да потънат дълбоко в архива, но в архива на блога само... в кухнята ми няма да бъдат забравени, дори няколко пъти правих вече с лимец багети. :)


За три броя багети са нужни:

·     * 170 мл вода
·     * 10 г прясна мая
·     * 1 с.л. зехтин
·     * 5 г хималайска сол
·     * 5 г захар
·     * 300 брашно от лимец
·     * Зехтин за намазване на багетите
·     * Семена за поръсване (маково семе, сусам, белен слънчоглед или каквото желаете. Може и без поръска).


      Тестото може да омесите в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея. Ако нямате хлебопекарна: в леко затоплената вода добавяте маята, солта, захарта, зехтина, разбърквате и на порции добавяте брашно, докато се получи хубава топка тесто. Завивате купата с кърпа и забравяте за него за час. Да втаса хубаво. Не се очаква тестото да избухне, но ще се отпусне и ще направи мехурчета вътре, така че после като го извадите и разделите на три, ще видите колко е меко тестото и колко мехурчета има в него. Не е нужно да го месите отново, просто го разделете на три и оформете багетите.
Ако месите в хлебопекарна и оставите да втасва в нея, имайте предвид, че може да не извадите топка тесто, а топка лепкава маса, която трудно се отлепва от хлебопекарната, но с повече зор и намаслени ръце – става.
Друга опция е само да омесите тестото в хлебопекарната, да го извадите, поставите в купа, покриете с кърпа и да втасва на стайна температура.


Ако е втасвало в хлебопекарна, изваждате тестото, със съвсем малко брашно събирате да стане на топка и разделяте на 3 части. Оформяте багетите и подреждате върху чиста кърпа поръсена с лимецово брашно, като правите преграда с кърпата (на хармоника), между всяка багета, за да може да втасват без да залепват една за друга. Поръсвате леко отгоре с брашно, покривате с друга кърпа и оставяте да втасат багетите.
Отново не стават големи както тези с бяло брашно, но едва като ги докоснете, колко са леки и пухкави, ще разберете, че сте уцелили времето и вече трябва да се пекат. Обикновено за втасване, да кажем при температура 20-22 градуса, са нужни около 50 мин. Малко преди тези 50 мин включвате фурната на 180 градуса да загрява.


Премествате багетите внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене, която лично аз предпочитам отново да нагъна като хармоника и да не се докосват една до друга багетите. Правите прорези с нож, намазвате със зехтин и поръсвате със семена. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 12-15 мин. Проверете с клечка забодена в багетата, дали са изпечени. Ако излезе суха, вадите веднага, за да не се пресушат и да станат твърди.


Няма коментари: