Нали скоро гостувах на Роси с Багети от лимец и каварма по габровски, та дойде ред да си ги сложа и аз в блога, да потънат дълбоко в архива, но в архива на блога само... в кухнята ми няма да бъдат забравени, дори няколко пъти правих вече с лимец багети. :)
За три броя багети са нужни:
· * 170
мл вода
· * 10
г прясна мая
· * 1
с.л. зехтин
· * 5
г хималайска сол
· * 5
г захар
· * 300
брашно от лимец
· * Зехтин
за намазване на багетите
· * Семена
за поръсване (маково семе, сусам, белен слънчоглед или каквото желаете. Може и
без поръска).
Тестото може
да омесите в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея. Ако
нямате хлебопекарна: в леко затоплената вода добавяте маята, солта, захарта,
зехтина, разбърквате и на порции добавяте брашно, докато се получи хубава топка
тесто. Завивате купата с кърпа и забравяте за него за час. Да втаса хубаво. Не
се очаква тестото да избухне, но ще се отпусне и ще направи мехурчета вътре,
така че после като го извадите и разделите на три, ще видите колко е меко
тестото и колко мехурчета има в него. Не е нужно да го месите отново, просто го
разделете на три и оформете багетите.
Ако месите в
хлебопекарна и оставите да втасва в нея, имайте предвид, че може да не извадите
топка тесто, а топка лепкава маса, която трудно се отлепва от хлебопекарната,
но с повече зор и намаслени ръце – става.
Друга опция
е само да омесите тестото в хлебопекарната, да го извадите, поставите в купа,
покриете с кърпа и да втасва на стайна температура.
Ако е
втасвало в хлебопекарна, изваждате тестото, със съвсем малко брашно събирате да
стане на топка и разделяте на 3 части. Оформяте багетите и подреждате върху
чиста кърпа поръсена с лимецово брашно, като правите преграда с кърпата (на
хармоника), между всяка багета, за да може да втасват без да залепват една за
друга. Поръсвате леко отгоре с брашно, покривате с друга кърпа и оставяте да
втасат багетите.
Отново не
стават големи както тези с бяло брашно, но едва като ги докоснете, колко са
леки и пухкави, ще разберете, че сте уцелили времето и вече трябва да се пекат.
Обикновено за втасване, да кажем при температура 20-22 градуса, са нужни около
50 мин. Малко преди тези 50 мин включвате фурната на 180 градуса да загрява.
Премествате
багетите внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене, която лично
аз предпочитам отново да нагъна като хармоника и да не се докосват една до
друга багетите. Правите прорези с нож, намазвате със зехтин и поръсвате със
семена. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 12-15 мин. Проверете с
клечка забодена в багетата, дали са изпечени. Ако излезе суха, вадите веднага,
за да не се пресушат и да станат твърди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар