И втората рецепта от гостуването ми при Роси е за Каварма по габровски
Рецептата за тази каварма видях в книгата Селска кухня.
В рецептата
са описани следните продукти:
· * 1
кг крехко свинско месо
· * 100
г сланина
· * 1
кг лук
· * 1
глава чесън
· * 2
с.л. доматено пюре
· * 1
равна с.л. чубрица
· * 1
с.л. ситно стрит магданоз
· * 1
дафинов лист
· * черен
пипер
· * сол
на вкус
· * 1
ч.ч вино
· * 2
ч.ч. вода
Намалих
почти всички продукти наполовина, като ползвах 600 г свинска плешка, а лукът ми
беше само 200 грама. Понеже месото не се пържеше със сланината, а се запичаше,
след като добавих лука, чесъна и пюрето, добавих и 2-3 с.л. зехтин.
А ето и как
се приготвя.
Нарязаното
на дребни хапки месо изпържваме заедно с нарязаната на кубчета сланина.
Прибавяме лука, чесъна, доматеното пюре, подправките. Заливаме с виното и 1
ч.ч. гореща вода. След омекване на месото изсипваме ястието в пръстен гювеч и
печем, докато остане на мазнина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар