неделя, 22 ноември 2015 г.

Свински котлети с мащерка и вино, и перфектните печени картофки с розмарин и чесън на Джейми Оливър



Нямах намерение да описвам тези котлети, но толкова вкусно се получи, че днес размислих и реших все пак да публикувам рецептата, макар и много простичка и обикновена, и да добавя и перфектните печени картофки по Джейми Оливър, които са вече в графа любими. Чудесно си паснаха с пържолките , а и със соса от печеното месо.

За 3 порции:
* 3 свински котлета
* 1 к.л. червен пипер
* 1/2 к.л. черен пипер
* сол на вкус
* 100 мл вино розе
* мащерка
* 3-4 с.л. зехтин


Котлетите се мариноват в зехтина смесен с червен и черен пипер за около 2 часа в хладилник. Изваждат се, подреждат се в тавичка, добавя се сол на вкус, виното  и мащерка, покриват се с алуминиево фолио и се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 50 мин. Маха се фолиото и се оставят да се запекат за 10-15 мин.  Аз лично ги проверявам, като забода виличката и излиза лесно – значи са готови. Внимавайте да не се пресушат.
Сервират се с малко сос и вкусните картофки на Джейми Оливър.
Перфектните печени картофки видях в блога на Галето тук: Перфектните печени картофки по Джейми Оливър

* 1 кг картофи
* 3-4 с.л. зехтин
* сол
* черен пипер
* 1 глава чесън
* розмарин
* 3 с.л. ябълков оцет


Картофите се обелват, разрязват се наполовина по дължина и се сваряват за 10 мин в подсолена вода.
Тавичка се намаслява със зехтин подреждат се картофите и се поръсват със сол. Пекат се 30 мин в загрята на 190 градуса фурна. През това време се приготвя дресинг от скилидки чесън, които не се белят, а се слагат с люспите, оцета, черния пипер, 2-3 стръкчета розмарин,  малко сол, и 2-3 с.л. зехтин.
Картофките се изваждат, притискат се с лъжица без да се смачкват, а само да се пропукат, поръсват се с дресинга и се връщат отново във фурната да се пекат за около 20-25 мин.



1 коментар:

Люси каза...

Абе, не съм сигурна дали са на него, защото Дарето така ги е направила, че го отвяла ;) Прекрасна рецепта, мила!