неделя, 22 май 2016 г.

Бананов крем пай с карамелен сос



Идеята за този десерт взаимствах от тук: Banana cream pie cups salted caramel sauce

Много вкусен и бърз десерт. Може да опитате оригинала, а може и да се доверите на побългарената ми интерпретация. Уверявам ви за вкуса, че няма да съжалявате :)

От посочените продукти може да направите 5 десерта в керамични купички за крем карамел. Това посочвам долу-горе като пропорции, за да знаете от количеството продукти колко десерта излизат и в каква големина чаши.
Аз направих в 3 чаши, но доста обемни.



За основа:
* 50 грама бисквити Роден край с масло
(може да добавите малко краве масло, около 20 грама, при смилането на бисквитките, също и ядки, но аз ги смлях чисти и не съм добавяла нищо)

За крема:
* 250 мл пълномаслено прясно мляко
* 100 мл сладкарска сметана
* 50 г. захар

Млякото, сметаната и захарта се слагат на котлона, докато сместа кипне и се маха от огъня.

* 50 мл прясно мляко
* 30 г. царевично или пшенично натурално нишесте
* 2 жълтъка
* 2 ванилии



В чаша се смесват жълтъците, ванилията, нишестето и прясното мляко. Сместа се разбърква и се добавя на тънка струйка към топлото мляко със сметаната.Сместа се връща на котлона и се бърка, докато кремът се сгъсти.

За карамеления сос:
* 15 бонбони лакта
* 4 с.л. прясно мляко

Бонбоните и млякото се смесват в съд, слагат се на котлона и се бъркат, докато се разтопят и карамелът леко се сгъсти.

За декорация:
* 1 банан
* 100 мл разбита сладкарска сметана + 1 ванилия - за украса
* смлени бисквити и резени банан за украса


В чаши на дъното се разпределят смлените бисквити и се изравняват с помощта на лъжица.
Върху тях се разпределя леко охладения крем.
Върху него се подреждат резени банани, а върху тях се разпределя карамеленият сос.
Десертът се оставя в хладилник за около 30 минути. Изважда се, декорира се с разбита сладкарска сметана, резени банан и смлени бисквити.



2 коментара:

Екатерина каза...

Доверявам се на снимките ти, а те са изключително съблазнителни! Прелестни кремчета! Поздрави!

vesela каза...

Някъде се бе скрила ти, но пък ти прощавам, щом с такова вкусно кремче се завръщаш:))