петък, 24 юни 2016 г.

Сладолед със смокинови листа



Едно много вкусно предложение за разхлаждащ летен десерт.
С вкуса на смокиновите листа се запознах преди 12-13 години, когато една възрастна жена ми подари изсушени смокинови листа за чай. До този момент не бях пила и не знаех колко приятен и ароматен чай се получава и как ще се влюбя в тази напитка :)
Дори смокини не бях опитвала, изглеждаха ми неприятни на вид и нямах и желание да опитам, допреди 3 години. Опитах и тях на вкус и вече са ми любим плод.

За здравословните ползи от смокиновите листа чета последните 3-4 години и от тогава си суша редовно и консумирам на чай и отвара.
След като опитах да вложа и любимата салвия в сладолед и се получи една приказна комбинация с целувки и ягоди, то и с последната партида смокинови листа, които суша за чай, реших да опитам и да включа този прекрасен аромат и в сладолед.

Количеството сладолед, което се получава от тези продукти не е много, но е достатъчно за 3 порции по 2 големи топки сладолед. Сладоледът е с плътен и богат вкус, заради жълтъците и ако това че остават много белтъци ви спира да направите рецептата, то може да опитате с други рецепти за базов сладолед, в който да вмъкнете аромата на листата на смокинята. А ако се спрете на тази рецепта, то от белтъците може да направите целувки, които биха паснали чудесно на сладоледа, също и целувки в микровълновата, или да ги отделите за Торта Павлова, Френски макарони, омлет с белтъци и т.н.


Рецепта:
* 300 мл прясно мляко
* 200 мл сладкарска растителна сметана
* 200 г кристална захар
* 2 цели изсушени смокинови листа (или нарязани в това количество)
* 6 жълтъка
* Сложила съм по-едри парченца смокиново листо в сладоледа и го отчитам като грешка. Затова тази опция я премахвам от рецептата.

Прясното мляко, сметаната и смокиновите листа се слагат в съд на котлона, на слаб огън и се оставя сместа да закъкри. Задължително на слаб огън, не трябва да ври силно, за да не се пресече сметаната. След като заври, дръжте на огъня 2-3 минути, махнете от котлона и извадете листата. Ако са натрошени ги прецедете и върнете сместа в тенджерата.

Жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато се получи пухкава смес. Не е задължително захарта напълно да се разтвори.
Внимателно и при непрекъснато разбъркване с бъркалка се добавя яйчната смес към сметаната с млякото и сместа се връща на котлона. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти (за около 2-3 минути). Не се сгъстява много, но да кажем с гъстота за палачинки. И леко по-рядка да е, да не ви притеснява.
Сместа се изсипва в метална, стъклена или пластмасова кутия с капак и се слага във фризера.
След 30-40 минути сместа се разбърква и се оставя да замръзне.


Преди консумация се изважда за 5 минути, да се отпусне сладоледът и се сервира. В тия жеги може да се извади непосредствено преди сервиране, защото много бързо се топи :)





1 коментар:

vesela каза...

Изглежда изумително вкусно, имам и смокинови листа, изсушени, нямам много опит със сладоледите, правила съм само веднъж, но дали не е време този да е вторият?:)