четвъртък, 23 юни 2016 г.

Морковена салата с ябълки и сирене



На любителите на съчетанието сладко-солено, тази салата сигурно ще се хареса. Аз не съм от тях, но не е лоша салатата и в съчетание с пица и чаша бяло вино, идеално си пасна.
Рецептата видях тук - Carrot Apple Slaw и реших да я приготвя. Нещо нетрадиционно за нашата трапеза. Следващия път бих опитала без сирене и с повече лимон. Мисля че ще се получи точно по мой вкус :)
Направих половин доза за проба, а от посочените продукти излизат две порции свежа салата.


* 1 голяма сладка червена ябълка
* 1 голяма зелена ябълка (по-кисела)
* 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
* 3 ч.ч. моркови
* 1/3 ч.ч. майонеза
* 1/3 ч.ч. гъсто кисело мляко
* 2 с.л. мед
* 2 с.л. ябълков оцет
* сол и черен пипер на вкус
* 3/4 ч.ч. натрошено сирене
* 1/2 ч.ч. сушени, подсладени боровинки

Морковите се нарязват на пръчици, а ябълките на тънки резенчета. Смесват се в купа с боровинките и сиренето, добавят се лимоновия сок и оцета.
В купа се смесват майонезата, киселото мляко, меда, солта и пипера и се разбъркват.
Подправя се салатата и се разбърква.
Оставя се в хладилника за поне 30 минути, да се спои и овкуси, и да омекнат морковите. Аз я оставих за два часа.
Сервирах я с пица и чаша бяло вино.
Подходяща за гарнитура към ястия приготвени на барбекю, към сандвичи.





1 коментар:

Екатерина каза...

Аз пък харесвам сладко кисели и солено сладки комбинации, така, че идвам с виличка:))) Чудесна салата! Поздрави!