Тази рецепта видях в прекрасния блог на Кремена Cook With A Smile
Както и Креми казва, всеки знае как се правят пълнени тиквички и всеки си има любима рецепта, но трябва да ги опитате приготвени точно по този начин. Защо ли? Ами... ще ви харесат много, а и ако ги приготвяте по различен начин от описания, ще имате още един и в същото време различен вариант, да разнообразите любимите тиквички.
Рецептата:
* 3-4 тиквички
* 500 г. кайма
* 2 скилидки чесън
* 2-3 стръка пресен лук (или средна глава стар)
* шепа ориз
* 1 ч. л. кимион
* 2 ч. л. чубрица
* сол, черен пипер – на вкус
* 2 ч. л. червен пипер
* 4-5 листа пресен босилек (1 ч. л. сух)
* 500 мл. домати от консерва
* 2 пресни домата
* 100 гр. кашкавал
* олио/зехтин
Тиквичките се разполовяват, изважда се сърцевината, нарязва се на ситно и се запържва в олиото заедно с нарязания на ситно чесън. Като се изпари влагата от тиквичките се добавя каймата и се пържи, докато стане на трохи. Добавят се нарязания на ситно лук, кимион, чубрица, сол, черен пипер, босилек и оризът, запържва се за кратко, като се разбърква постоянно и се добавя червеният пипер да се запържи за минута.
Тиквичките се пълнят със сместа, а останалата смес се изсипва като легло в тавата и върху нея се подреждат тиквичките.
Доматите се пасират, всяка тиквичка се залива с 2-3 с.л. от сместа, а останалата се изсипва в тавата. Целта е да има достатълчно влага вътре в тиквичката, за да се досготви ориза, а не да стои спечен и твърд. Добавя се 1 ч.ч. вода, за да има течност за плънката. На финал, върху тиквичките се подреждат нарязани на колелца домати.
Ястието се пече в загрята фурна на 200 градуса, на 2 ниво на фурната, за 1 час.
При нужда се долива вода, за да не загори сместа, ако се е изпарила водата (при мен нямаше нужда).
Накрая се поръсват тиквичките с настърган кашкавал и се запичат за 10 минути.
Наистина, голяма вкусотия! Опитайте :)
2 коментара:
За мен е чест! :)
Мням, мням...някъде ми се загуби блога на Креми:(
Публикуване на коментар