петък, 26 август 2016 г.

Имамбаялдъ





За получаване на около 5 кг готово ястие ( за стелиризиране в буркани) са необходими:
* 4 кг патладжан
* 2 кг лук
* 250 г моркови
* 250 г целина
* 250 г пиперки/чушки (зелени или червени)
* 1 кг домати
* 1 връзка магданоз
* чесън
* червен пипер
* сол на вкус
* дафинов лист
* черен пипер на зърна
* олио за пържене
* 1 кг домати се изварява за допълване на бурканчетата при нужда


Подбират се еднакви по големина, не много едри млади патладжани. Измиват се, отрязват се дръжките с чашечните листа и по дължината им се обелват ивици от кората. От горната страна се издълбава част от вътрешността им с острия връх на ножче за белене на картофи. За да се отстрани горчивината им и да не потъмнеят, те се осоляват и се оставят да се отцедят добре за около 2 часа. След това се измиват, подсушават се добре и се изпържват в обилно растително масло, докато добият златисто жълт цвят. Изпържените патладжани се пълнят с плънка, приготвена по следния начин.
В маслото, в което са пържени патладжаните се изпържва нарязан на тънки филии лук, моркови - настъргани на ренде, целина, зелени или червени пиперки и издълбаната част от патладжаните, всичко нарязано на ситно. Вътрешността на патладжаните предварително се посолява. Когато всичко се изпържи добре се прибавя прецеден сос от добре узрели домати. Запържва се и той, докато изври на половина. Плънката се посолява на вкус, прибавя се нарязан на ситно магданоз, чесън, по желание червен пипер.

Напълнените патладжани се подреждат в бурканчета средна големина (по 2 патладжана в буркан. Във всеки от тях се поставя дафинов лист, 2 зърна черен пипер. Добавя се и част от плънката, ако е много.
1 кг домати се изварява, запържва се в растително олио и с него се запълват бурканчетата.
Затварят се с капачки и се стерилизират 90 минути.

Източник:Книга за домакинята - 1962 г.






Няма коментари: