За крема:
· * 125 г крема сирене
· * 100 г заквасена сметана
· * 250 г нарязани на ситно смокини
· * 3 жълтъка
· * 250 мл сладкарска сметана
· * 50 мл прясно мляко
· * 80 г кристална захар
За основата:
· * 150 г какаови бисквити
· * 2 с.л. пудра захар
· * 80 г краве масло
· * 1 к.л. канела
За украса:
· * Шепа смокини
· * 1
к.л. канела
За основата:
Бисквитите се смилат в блендер заедно с маслото, пудрата
захар и канелата.
Приготвяне на сладоледения чийзкрем:
Сметаната и прясното мляко се слагат в тенджера и се загряват на слаб котлон.
Жълтъците се разбиват със захарта, на тънка струйка се
добавят към сметаново-млечната смес, като се бърка постоянно с бъркалка, докато
кремът леко се сгъсти.
Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади. Добавят се
разбитите крема сирене със заквасена сметана. Добавят се смокините и всичко се
разбърква. Кремът се поставя в метална или пластмасова кутия и се слага във
фризера за 1 час, като от време на време се разбърква. Преди да стегне се
изважда.
Във форма с откопчаващо се дъно се поставя бисквитената смес
и се изравнява. Върху нея се разпределя сладоледеният чийзкрем и се изравнява.
Чийзкейкът се поставя във фризера, за 3 часа.
Изважда се 10-15 минути преди разрязване и сервиране, като
се поднася с резени смокини и поръска от канела.
1 коментар:
И тук се нареждам, смокините са едни от най-любимите ми плодове, много свежа идея...
Публикуване на коментар