петък, 26 август 2016 г.

Сладоледен чийзкейк със смокини и канела



За крема:
·         * 125 г крема сирене
·         * 100 г заквасена сметана
·         * 250 г нарязани на ситно смокини
·         * 3 жълтъка
·         * 250 мл сладкарска сметана
·         * 50 мл прясно мляко
·         * 80 г кристална захар

За основата:
·         * 150 г какаови бисквити
·         * 2 с.л. пудра захар
·         * 80 г краве масло
·         * 1 к.л. канела

За украса:
·         * Шепа смокини

·         * 1 к.л. канела



За основата:
Бисквитите се смилат в блендер заедно с маслото, пудрата захар и канелата.
Приготвяне на сладоледения чийзкрем:
Сметаната и прясното мляко се слагат в тенджера  и се загряват на слаб котлон.
Жълтъците се разбиват със захарта, на тънка струйка се добавят към сметаново-млечната смес, като се бърка постоянно с бъркалка, докато кремът леко се сгъсти.
Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади. Добавят се разбитите крема сирене със заквасена сметана. Добавят се смокините и всичко се разбърква. Кремът се поставя в метална или пластмасова кутия и се слага във фризера за 1 час, като от време на време се разбърква. Преди да стегне се изважда.
Във форма с откопчаващо се дъно се поставя бисквитената смес и се изравнява. Върху нея се разпределя сладоледеният чийзкрем и се изравнява.
Чийзкейкът се поставя във фризера, за 3 часа.
Изважда се 10-15 минути преди разрязване и сервиране, като се поднася с резени смокини и поръска от канела.





1 коментар:

vesela каза...

И тук се нареждам, смокините са едни от най-любимите ми плодове, много свежа идея...