За блатовете:
· * 7 яйца
· * 160 г захар
· * 260 г брашно
· * 2 ч.л. сода бикарбонат
· * 2 ч.л. лимонена киселина
· * 100 мл олио
· * 2 ванилии
За сиропиране:
· * Сокът на 1 бурканче смокиново сладко или 1 ч.ч. разреден смокинов сироп
За крема:
· * 150 г крема козе сирене
· * 200 г заквасена сметана
· * 400 мл подсладена сладкарска сметана
· * 100 г пудра захар
· * 300 г смокини нарязани на ситно
За украса:
За блатовете:
Брашното се смесва със содата и лимонената киселина и се разбърква с лъжица.
Яйцата и захарта се слагат в купа и се разбиват с миксер на пухкав крем. Сместа се разбива в продължение на 7-8 минути. След това на малки порции, като не спирате да разбивате, добавяте олиото. След това лъжица по лъжица от брашняната смес.
Разделя се на 3 равни части. Тавичка с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене. Намазва се с олио и се поръсва с брашно. Изпичат се блатовете един по един, като за всеки следващ блат се слага нов лист хартия и се намазва с олио и поръсва с брашно. Блатовете се пекат на 180 градуса за около 5-6 минути. Проверява се с клечка забодена в центъра дали са изпечени.
Изваждат се, охлаждат се върху решетка и внимателно се отлепва хартията.
За крема:
Сладкарската сметана се разбива с миксер на пухкав крем. Добавят се крема козе сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и парченцата смокини. Разбърква се с лъжица, до получаване на еднородна смес.
Сглобяване на тортата:
В сервизна чиния се слага първия блат, намазва се със сиропа от смокиновото сладко или се сиропира с 1/3 от смокиновия сироп. Добавя се 1/3 от крема и се изравнява.
Следва вторият блат, отново сироп и крем.
Поставя се третия блат, останалия сироп и тортата се измазва с останалия крем.
Украсява се с разрязани на две смокини.
Охлажда се 5-6 часа преди сервиране, а ако има възможност най-добре да престои поне 12 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар