вторник, 13 септември 2016 г.

Сицилианска капоната



Харесах си тази салата от списание Кулинарен журнал. С достъпни продукти, лека и вкусна и чудно мезе за вечерно питие :)
Махаме босилека и маслините, слагаме люта чушка и магданоз и си става наша си манджа. Би била вкусна и топла, и студена :)

* 2 патладжана
* 1 тиквичка
* 1 с.л. зехтин
* 4 червени чушки/пиперки
* 2 с.л. зехтин
* 1 глава кромид лук
* 3 домата
* 4 скилидки чесън
* 1 щипка захар
* сол
* 10-15 маслини/ без костилка
* оцет на вкус
* босилек


Патладжанът се обелва и нарязва на кубчета. Посолява се, оставя се да се отцеди, след това се измива под течаща струя вода и се подсушава с кухненска хартия.
Тиквичката се нарязва на кубчета, смесва се с патладжана, всичко се подправя със сол и лъжица зехтин и зеленчуците се изсипват в тава покрита с хартия за печене. Пекат се 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Чушките се нарязват на ивички, а лукът на лунички. Запържват се в загретите 2 с.л. зехтин. Прибавят се нарязаните на кубчета домати и нарязаният на ситно чесън, подправя се със захар и сол на вкус.
След като сместа заври се прибавят тиквичките и патладжаните. Добавят се маслините и се оставя ястието да къкри 5-6 минути, като периодично се разбърква.
Готовата капоната се оставя да се охлади до стайна температура. Подправя се с оцет на вкус, поръсва се обилно с пресен босилек и се сервира.



1 коментар:

Люси каза...

Много обичам капоната, Даре! А твоите снимки са направо повече от изкушаващи! Огладях! Сърдечни поздрави, мила!