понеделник, 3 октомври 2016 г.

Свински дроб с лук и ябълки



Ей, казвам ви, разкошна рецепта! Ама трябва да обичате дроб, това най-първо, защото не всеки обича и бяга като дявол от тамян като чуе дроб.
Много бързо се приготвя и е чудесно ястие за бърза вечеря.
Чудех се с как да разнообразя дробчето и търсейки в пинтерест, попаднах на снимка на свински дроб с лук и ябълки, към която нямаше рецепта. Снимката е тук: https://www.pinterest.com/pin/177188566569524457/ Потърсих в гугъл, но ударих на камък. Исках точната рецепта, от тази снимка. Както и да е. Рецептата ми може да не е същата, да няма същите подправки и начин на приготвяне, ама пак е вкусно ястието, затова споделям.

За 2 порции:

* 600 г свински черен дроб
* 2 зелени ябълки
* 2 средно големи глави лук
* около 30 г краве масло
* 3-4 с.л. зехтин
* сол
* черен пипер
* мащерка
* 30 мл червено вино


Дробът се нарязва на филийки по 0,5 см дебелина. Измива се, оставя се да се отцеди.
Лукът се нарязва на ивици, ябълките се обелват и почистват от семките и се нарязват на полумесеци.

В уок тиган се загрява маслото заедно със зехтина. Дробът се слага на порции и се изпържва за около 3 минути на силен огън, да хване съвсем лек тен по краищата. Внимава се, да не се препържи.
Изважда се с решетъчна лъжица в отделен съд. В тигана с маслото се добавя лукът, запържва се за минута, добавят се резените ябълки, добавят се подправките и ястието се пържи при непрекъснато разбъркване 2 минути. Връща се дробът в тигана при ябълките и лука, разбърква се всичко, добавя се виното, броите 2-3 секунди и махате от огъня. Това е.

По желание, ястието се сервира с картофено пюре, пюре от карфиол или свежа салата, но може да се хапва и без гарнитури.

Препоръчвам да се прави на порции. И без това става за 5 минути, по добре по 300 г дроб, по 1 ябълка и 1 глава лук, и да се направят порциите една по една, за да може месото, а и зеленчуците, бързо да се изпържат и да не се разводнява и задушава ястието.


4 коментара:

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Страхотно изглежда, Даре и знам колко е вкусно, имам такава рецепта в блога :)!

Екатерина каза...

Красота! Поздрави!

Qwerty1979 каза...

Здравейте,

оригиналната снимка е от сайта paleosnadno.cz - "Свински дроб с ябълка, лук и пъщърнак", но не мога да намеря рецептата, може би е изтрита.

Можете да питате авторката - Lucie Grusova - https://paleosnadno.cz/kontakt/ :)

Дано съм бил полезен.

Поздрави,
Филип

Kokona каза...

Благодаря, Филип ☺