понеделник, 3 октомври 2016 г.

Свински дроб на фурна, с гъби, къри и кашкавал



Още една вкусотия. Не е изобщо фотогенична, но за вкуса гарантирам.
Свекърва ми прави подобно ястие, но слага дроба суров, реди лук, добавя прясно мляко, ястието се готви изцяло на фурна и на финал се запича с кашкавал. И този вариант е вкусен, но днес ще представя в блога по-различен начин.

За 3 порции:
* 700 г свински дроб
* 30 г краве масло
* 2 с.л. зехтин
* сол и черен пипер на вкус

* 300 г гъби
* 3 средно големи глави лук
* мащерка
* няколко стръкчета листа градинско къри (ако имате и цвят, сложете стръкче и от него)
* сол и черен пипер на вкус
* 30 мл червено вино
* 30 г краве масло
* 2 с.л. зехтин
* 100 г кашкавал


Дробът се нарязва на парченца по около 0,5 см. В уок тиган се загряват 30 г масло и 2-3 с.л. зехтин и на порции се пържи дробът за около 3 минути всяка порция. (Не слагайте всичкия дроб на куп. Слагайте по малко, за да може да се сготви равномерно и да не се препържи) Изважда се с решетъчна лъжица и се подрежда на дъното на керамична или друга тава за печене във фурната. Посолява се и се подправя с черен пипер.

Лукът се нарязва на ивици и се задушава в останалото масло със зехтин. Добавят се гъбите, подправките и се готви до готовност на гъбите, при мен около 3-4 минути, докато хванат приятен тен. На финал се добавя виното, всичко се разбърква и маха от огъня.
Сместа се изсипва върху дроба. Отгоре се настъргва кашкавал и ястието се запича в загрята фурна, на 200 градуса, средна скара, за около 20 минути.



Няма коментари: