вторник, 29 ноември 2016 г.

Чийзкейк с кафе и шоколад



Десертите в чаша са ми много удобни. Особено бързите десерти, при които не се налага нещо да се пече, да се вари, абе.. сладка работа.
Не че не си падам и по пипкави десерти, напротив, но има моменти, когато на човек му се хапва нещо сладичко, различно от шоколад, но не му се върти в кухнята часове, та идва моментът на ей тия сладурчета в чаша.
Нещо като чийзкейк, нещо като тирамису - средна работа.

За 3 чаши:
Основа:
* 100 г какаови бисквити
* 30-40 мл еспресо

Крем:
* 100 мл сметана за разбиване (неподсладена 30% масленост)
* 80 г маскарпоне
* 2 с.л. пудра захар

Шоколадов сос:
* 50 г тъмен шоколад с 50% какао
* 20 мл прясно мляко

За поръсване:
* какао
* смляно кафе


Бисквитите се смилат в блендер, добавя се на порции от кафето, да се получи гъста маса, но внимавайте, да не стане на каша.
Ако харесвате по-хрупкава текстура, то може да ги смелите, но да оставите по-едри частици, да смесите с краве масло или да добавите и ядки. На мен с кафе идеално ми пасна, тъй като кремът е по-тежък.

Сметаната се разбива с пудрата захар. След като се получи пухкава маса се добавя маскарпонето и се разбива за 10 секунди, колкото да се смесят съставките.

Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с прясното мляко, като се бърка непрекъснато с лъжица, докато се получи гладка маса. При нужда се добавя по ч.л. мляко, ако ви се струва много гъсто, в зависимост от процента какао в шоколада.

И сега сглобяваме.
В чаша на дъното сложете от бисквитената смес и изравнете с лъжица. Лъжицата може да потапяте в кафе, за да не залепват по нея бисквитите.
Отгоре добавете от крема, поръсете леко с какао.
Разпределете шоколада в чашите и на върха поръсете съвсем леко с кафе.
Охладете и готово :)



1 коментар:

vesela каза...

И това предложение много ми допада!