Домашен дюнер правих. Извинете мрачните и тъмни снимки, ама вече така ще е. Снимам вечерно време, почти преди да седнем на масата, а и денем едно слънце... пълен мрак.
За въпросните дюнери ползвах тестото за Дърпана баница. На мястото на оцета сложих 1/2 ч.л. сол, а олиото е 2 с.л.
Месото е свинско, нарязано на порции, дори не бяха еднакви. Както дойде. Мариновано, отлежало 2-3 часа, след това нанизано на голям шиш и печено на грил във фурната.
Може да режем тънко от месото, както е на шиша, а може да извадим и нарежем отново на тънко, на дъската. Кой както предпочита.
За питките (10-12 броя, в зависимост големината):
200 мл вода
350 г брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. олио
От посочените продукти се замесва тесто. Оставя се покрито със свежо фолио, да почине за поне 30 минути.
След това се разделя на 10-12 части, разточва се върху поръсен с брашно плот на много тънко и питките се пекат в тиган с незалепващо покритие за по 1 минута от страна. Важно е да не се препичат, за да не станат твърди и да се чупят.
За месото:
1-1,2 кг свинска плешка (месото е много за количеството дюнери, да се има предвид)
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
1 к.л. черен пипер
1 ч.л. хималайска сол
3-4 с.л. олио
Месото се нарязва на порции, като за средно дебела пържола, овкусява се с подправките и се оставя да престои 2-3 часа. След това се нанизва на шиш и се пече на грил във фурната. Фурната ми има опция с въртящ се шиш, а ако нямате такава, то може да нанижете месото на шишове и да изпечете в тавичка, или върху решетка, като отдолу сложите тава, в която ще се събира сосът от месото. Месото пекох на 200 градуса за около 80 минути.
След това се нарязва на много тънки филийки.
За пълнеж на дюнера се спрях на кисели краставички, печен лук, червена и зелена чушка, чили сос, доматен сос, млечно-майонезен-чеснов сос, пържени картофки и салата от прясно зеле.
Като цяло, 2 часа ми отне приготвянето на дюнерите. С всичките му там далавери. Пържене на картофките, печене на месото, лука, приготвяне на млечно-майонезен сос и т.н.
1 коментар:
В случая не е дюнер а гирос :)
Публикуване на коментар