четвъртък, 6 април 2017 г.

Пържени равиоли с четири сирена



Идеята за тези равиоли видях в този блог: fried-ravioli-with-spicy-marinara
Интересното при мен е, че варени равиоли не съм правила, но се хвърлих на пържени. Както и с канолите. Сладки не съм правила, ама защо пък да не направя солени.

Хареса ми вариантът с пържените равиоли като мезе за вино или биричка. Много вкусни бързи хапки, които предполагам може да се приготвят и замразят и да се пържат непосредствено преди хапване. Това е само предположение за замразяването, но пък за деня, ако се направят по-рано, може да чакат в хладилника спокойно, докато дойде момент за пържене и консумация.
Изпържени ако престоят, вече не са така вкусни. Трябва да се хапват веднага след приготвяне.
С пълнежа се експериментира. Аз заложих на 4 сирена и една част от равиолите направих с наше си бг сирене, в което добавих риган и маслини. Одобриха се много. Особено нашенските :) По-соленички бяха.

Първи сблъсък ми беше и с домашната паста. Не съм правила, но не се и зачетох подробно как се прави. Просто мярнах случайно споделен линк от 24 китчън, за направа на домашна паста и пишеше, че на 1 яйце се слага 100 г брашно.
Ако се бях зачела в интернет, щях да разбера, че паста правят не само с брашно, а добавят и грис и че за паста си има специално брашно. Че някои добавят сол в тестото, други и лъжица зехтин. Нищо, де, аз побългарих и този вариант на равиоли :)
Ползвах си обикновено бяло брашно тип 500 (Класик на София Мел) и домашни яйца.
Станаха равиолите. При разточване и изрязване на равиолите ми остана тесто, което после трудно се събира отново на топка, че да се меси, отпуска, наново да се разточва и т.н., а и е доста по-твърдо, тъй като при разточване се набрашнява постоянно, затова изрязаното тесто не премесвах наново, а просто го нарязах с нож за сирена на лентички и по съвет на Пепа Стоева - равиоли изсуших го върху хартия за печене и си го прибрах в кутия, да си направя тия дни и домашна паста със сос.

Интересни рецепти за равиоли може да видите и в блога на Пепи

А ето и моите пържени равиоли за мезе.

Пържени равиоли с четири сирена



Тесто за пастата:
* 3 яйца
* 300 г брашно
(количеството брашно зависи от големината на яйцата)
* брашно за разточване на пастата

За пълнеж:
- вариант 1
* 100 г Гауда
* 100 г Едам
* 100 г Моцарела
* риган
* черен пипер

- вариант 2
* 100 г краве сирене
* 100 г кашкавал
* 10-15 маслини без костилка
* риган
* черен пипер

За панировка:
* 2 яйца
* чаша галета
* 20 г пармезан

* олио за пържене


От посочените продукти направих 26 равиоли, а от останалото изрязано тесто ми се получи 180 г изсушена паста.

На кухненския плот се пресява брашното, в средата се добавят яйцата и се замесва средно твърдо тесто. Колко брашно ще поеме зависи от яйцата, а предполагам и от брашното. За едно яйце добавих 100 г брашно, но не пое всичкото.
Тестото оформих на топка, завих плътно в стреч фолио и оставих на плота да почива 30-40 минути.
През това време приготвих плънката, като настъргах сирената. Моцарелата ми е готова, настъргана в плик, а не от тези бомбички. Смесих сирената, сложих подправките. Направих и от двата вида плънка. Оформих на топчета.

Тестото разделих на 4 части и всяка разточих върху поръсен с брашно плот на тънко, доколкото можах, защото нямам машина за паста. Долу-горе дебелина 1 мм., а формата е правоъгълник.
Оформих равиолите, както е показано на снимката. На разстояние в едната част на тестото сложих топчета сирена, захлупих с другата част, притиснах и изрязах равиолите с нож за сирена и кашкавали. Притиснах краищата да залепнат, може да залепите леко с вода, ако не залепват, или с разбито яйце.
След като направих всички равиоли пристъпих към панировката.

Смесих галета с пармезан. Може да не правите цялата смес, а да добавяте поетапно, за да не отидат продукти зян :)
Всяка равиола потопих в разбито яйце и овалях в панировката. Когато бях готова с всички равиоли ги изпържих в маслена баня.
Пържете в малък съд, с повече мазнина, по 2-3 бройки. Пържат се изключително бързо, за няма и минута и бухват като бомбички. Изваждайте ги върху кухненска хартия, да се отцеди излишната мазнина.

Моите сервирах с домашен доматен сос с подправки и млечно майонезен сос.




4 коментара:

Iliana каза...

Ох, страхотни са, Даре!
Много, много вкусно предложение.

Люси каза...

Даре, това е толков амного за мен. Сериозно, вече поне изпрати малко :) Поздрави, мила!

Батето М каза...

Супер са , Даре. Поздравления!

vesela каза...

Страхотни, Даре!