петък, 14 юли 2017 г.

Пържен свински дроб



Свинският черен дроб е една от любимите ми храни, както вероятно някои хора са забелязали и месечно поне 3-4 пъти присъства в менюто ми. Любим ми е още от дете, когато майка ми умееше да го приготвя много вкусно, по най-семплия начин, но в днешно време се наложи аз да и "отварям очите", че в последно време и тя го е пресушавала и не е готвила отдавна.
Години поред експериментирах с киснене, изкисване, маринати и не знам си какво, само и само да стане крехък и в голям процент от случаите ядях каиш, тъй като все успявах да го препържа или препека прилично :)
Определено тайната не беше да го кисна в прясно мляко, да го кисна със сода и оцет и да мия обилно под течаща вода, да пържа овалян в брашно (макар да става чуден и така), или да пържа в повече мазнина, а просто да го нарежа на парченца с дебелина около 1 см, да го изпържа за по 2-3 минути от всяка страна, в малко мазнина в тигана и воала! Крехко дробче, без да тече кръв от него и много вкусно. Разбира се, това не значи, че ако искате да го накиснете в мляко или марината не може. Просто не трябва да се реже на големи парчета или да се препържва и готви дълго време.
Е, попадала съм и на некачествен дроб, но, преживява се. В над 90% успявам да си купя пресен хубав дроб и да се насладя на любимото си ястие с кеф.


Та, сложното приготвяне на моя пържен дроб:

За 2 порции:
* 500-600 г свински черен дроб
* 4-5 с.л. олио или зехтин, или зехтин с краве масло
* сол
* черен пипер
* резен лимон за по-добър вкус

Дробът се измива подсушава и нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Не се кисне в нищо. Мазнината се загрява в тиган и дробът се пържи за по 2-3 минути максимум от всяка страна. Изважда се, поръсва се със сол, пипер и малко пресен лимонов сок и се напада горещ :)
Любим и много вкусен!

Не пържа всичкия дроб наведнъж. Пържа го на порции, като в тигана слагам дроб колкото е диаметърът на тигана, да не се застъпват или да са едно върху друго парчетата, за да може да се изпържат равномерно.

А ако не сте фенове на пържените ястия, дори за един опит, то ето и вариант за Свински дроб на грил тиган



4 коментара:

Dary каза...

Браво. Тайната на "неподметчестия" черен дроб е освен в нарязването на по-тънки филии и краткото пържене, но и в соленето му след изваждането от тигана. Посоленият дроб, колкото и кратко да се пържи, все ще бъде на подметка. За съжаление в много рецепти срещам предварително изкисване с подсолено мляко. Както и да го киснат, ще е твърд, защото вече е поел сол. Затова ви казвам своето БРАВО!!! :)

Kokona каза...

Благодаря, Дари :)

Unknown каза...

Не пише колко минути се пържи черния дроб.



Kokona каза...

Напротив, пише. Даже на 2 места ☺️