Рецептата за тази пита видях в един от любимите ми блогове, които следя - Mamina Jela
И понеже съвсем скоро се опитах да направя Македонска баница и нещо явно не успях да я докарам като хората, още тогава си бях казала, че ще пробвам следващия път да я направя от тесто с мая. А то си имало такава традиционна рецепта :)
Тук Kokmishka също има описаната рецепта, като източник на предходната, със съвсем леки изменения.
На вид може би ще ви изглежда сбита, но уверявам, че не е. Много пухкава и вкусна маслена пита се получи. Като недостатък отчитам, че я пекох в по-малка и плитка тава, от което последва избухване на питата и разваляне на формата ѝ, но иначе на вкус си е екстра.
Още това лято ще я повтора и направя в по-широка тава, дори и на по-малко пластове, сигурна съм, че ще се получи чудесно.
* Намалила съм маята от рецептата/много ми се видя, то и така избухна много/ и по-малко брашно пое при мен тестото.
За тестото:
* 300 мл вода
* 2 яйца
* 2 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 2 с.л. краве масло
* 600 г брашно (+ около 50 г при разточване)
* 20 г прясна мая или 7 г суха мая (1 пакетче д-р Йоткер)
Пълнеж:
* 350 г сирене
* 80 г краве масло
* 80 мл олио
За намазване:
* 1 жълтък разбит с 2-3 с.л. оцет
* сусам за поръсване
Тестото може да се омеси в хлебопекарна, като продуктите се сложат в описания ред, и да се остави да втаса в нея. Ако нямате хлебопекарна: Маята се разтваря в 100 мл вода, с добавена щипка сол и захар и 2-3 с.л. брашно и се оставя да шупне. В купа се пресява останалото брашно, прави се кладенче в средата, добавят се яйцата, останалата вода, захар, сол, масло, втасалата мая и се замесва тесто. Покрива се с прозрачно фолио купата и се оставя да втаса.
Готовото тесто се разделя на 6 части и се оформя на топки.
Маслото се разтопява и смесва с олиото. Сиренето се натрошава.
Намазва се тава с диаметър 30 см с мазнина.
Разточва се първата топка тесто с диаметъра на тавата и се слага първия лист на дъното. Намазва се обилно с мазнината и поръсва със сирене. Така се процедира с всички топки тесто, като последната кора се намазва с разбития жълтък и питата се нарязва на квадрати. Поръсва се обилно със сусам и се оставя да втаса за около 20-30 минути. През това време се загрява фурната на 200 градуса.
Питата се пече в продължение на 40-50 минути, на второ ниво отдолу нагоре на фурната, като при нужда се покрива с лист алуминиево фолио, ако започне да потъмнява много. Проверете с клечка забодена в средата дали е изпечена.
Изважда се, оставя се да поседи в тавата 20-30 минути, след което се изважда внимателно от тавата или директно се разрязва в нея, ако прорезите са се слели, и се сервира.
И тук последно да покажа и смятаната за не много успешна Македонска баница, която приготвих.
А в блога Mamina Jela може да видите и още един вариант, сходен с баницата и питата - makedonski-pitulici
1 коментар:
Да подхващаме тестените ли вече, Даре:))
Публикуване на коментар