петък, 22 септември 2017 г.

Морковен хляб



В Каварна и Шабла има една верига пекарни, които предлагат много вкусни и различни видове хлебчета. Доскоро любим ми беше пълнозърнестият им хляб с тиквени семки, а тази година за първи път опитах и морковения им хляб. Никаква идея нямам с какви съставки го правят и с какво брашно. Различавах само морковите и маковото семе, а хлебчето е малко, плътно и доста тежко. Това което аз получих като хляб /вероятно и заради бялото брашно/ е пухкав, лек и вкусен хляб. Разрязах веднага след като излезе от фурната и нормално изглежда по-влажен, но сърце не трае, а и е време за закуска.

Та тази сутрин закуската е с този прекрасен хляб, а ето и рецептата:


* 15 г прясна мая
* 200 мл леко топла вода
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 3 с.л. олио
* 100 г моркови
* 2 с.л. маково семе
* 450 г брашно София Мел/ Екстра

Маята се разтваря във водата, добавя се по щипка от захарта и солта и 4-5 с.л. от брашното. Сместа се разбърква и оставя да шупне/втаса.
В купа се пресява останалото брашно. Прави се кладенче в средата, добавят се: шупналата мая, настъргани на фино моркови, олиото, останалата захар и сол, маковото семе и се замесва меко тесто.
Правоъгълна тавичка се покрива с хартия за печене. Тестото се оформя на хляб в продълговата форма и се премества в тавичката. Правят се прорези с нож.
Оставя се да втаса на топло, за около 30 минути.

В по-хладни дни, за да втаса по-бързо хлябът, загрявам буквално за минута фурната на максимална температура, спирам я и слагам тавичката с хляба в нея, като я покривам с чиста кърпа.
След като хлябът втаса се слага в студена фурна на средна скара, включва се на функция долно нагряване с вентилатор на 200 градуса и се пече 20-25 минути.
Ако нямате въпросната функция, сложете във фурната на второ ниво отдолу нагоре, на 200 градуса и следете печенето, като след като потъмнее хлябът, проверете с клечка забодена в него, дали е изпечен. Клечката трябва да излезе суха. При нужда коригирайте температурата, спрямо вашата фурна.

Хлебчето може да ви се стори твърдо след като забодете клечка в него, но минута след като излезе от фурната е вече меко и ухаещо страхотно :)


1 коментар:

vesela каза...

Уцели ме, и с двете рецепти, така любими тестени...