За 5 геврека:
* 200 мл топло прясно мляко
* 10 г прясна мая
* 30 мл олио
* 1 с.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 450 г брашно/ София Мел Екстра
Пълнеж:
* 150 г фино настърган твърд кашкавал
За намазване и поръска:
* 2 с.л. мед
* 2 с.л. вода
* маково семе, сусам, ким
В малка купа се смесват топлото мляко, маята, щипка от солта и захарта, добавят се 3-4 с.л. от брашното, сместа се разбърква и се оставя да втаса на топло.
Останалото брашно се пресява в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, останалата сол, захарта, олиото и се замесва леко твърдо тесто. Оставя се да втаса на топло.
Готовото тесто се разделя на 10 части. Всяка една се разточва на правоъгълник, поръсва се с кашкавал и се навива на фитил.
Фитилите се усукват по 2, завиват се на геврек и се притискат краищата, да не се разтворят.
Оставят се да втасат, намазват се медена вода (мед разтворен във вода), поръсват се със семена и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, за около 15-20 минути.
Проверява се с клечка забодена в геврека дали е изпечен. Клечката трябва да излезе суха.
3 коментара:
Ох, ох! Сменям заек за това :)
Супер са тези гевречета!
Прелестни, Даре!
Публикуване на коментар