неделя, 15 октомври 2017 г.

Свински джолан в сач с тиква и гъби



Имам нов сач и това му е сефтето. Разликата с предния е, че не се налага предварителна обработка с мазнина и плавно подгряване, изпечен е, а покритието му е някак гланцирано и се готви с малко мазнина.

Реших сефтето да е с джолани и тиква, а ѝ е сезона на тиквата. До неотдавна не бяхме приятелки с нея, но вече втора или трета есен се грижа редовно да присъства в менюто ни. Повече като гарнитура към месо, отколкото като съставка в сладкиши. А със супата не сме приятелки, все още :)


* 2 джолана (около 1 кг)
* 500 г тиква
* 300 г гъби
* 6-7 листенца салвия/градински чай
* 2 ч.л. мащерка
* 3-4 с.л. соев сос
* 50 мл зехтин или олио
* 100 мл бяло вино
* хималайска сол ( 1 и 1/2 ч.л.)
* 1 равна ч.л. черен пипер


Сачът се загрява плавно във фурната с добавена мазнина, като градусите плавно се увеличават до 200.
В купа се смесват всички подправки и бялото вино и всичко се разбърква
Тиквата се обелва от кората и почиства от семките. Нарязва се на по-големи кубчета.



Когато сачът е готов, всички продукти се подреждат в него, поливат се със соса с подправките, сачът се покрива с капак или лист алуминиево фолио и ястието се пече 1,5 часа на 200 градуса.
Маха се фолиото и ястието се запича 30 минути.





4 коментара:

vesela каза...

О, не се отказвай - страхотни супи стават с тиквата.
И сача не е за пропускане, но аз нямам такъв, струва ми се невъзможно на керамичния плот да го приготвям?

vesela каза...

Мда, кой да види, че във фурната го приготвяш...

Анонимен каза...

Дали ще се получи в глинено гърне вместо сач?

Дарина Николова каза...

Разбира се :)
Ще се получи чудесно и в глинено гърне :)