Имам нов сач и това му е сефтето. Разликата с предния е, че не се налага предварителна обработка с мазнина и плавно подгряване, изпечен е, а покритието му е някак гланцирано и се готви с малко мазнина.
Реших сефтето да е с джолани и тиква, а ѝ е сезона на тиквата. До неотдавна не бяхме приятелки с нея, но вече втора или трета есен се грижа редовно да присъства в менюто ни. Повече като гарнитура към месо, отколкото като съставка в сладкиши. А със супата не сме приятелки, все още :)
* 2 джолана (около 1 кг)
* 500 г тиква
* 300 г гъби
* 6-7 листенца салвия/градински чай
* 2 ч.л. мащерка
* 3-4 с.л. соев сос
* 50 мл зехтин или олио
* 100 мл бяло вино
* хималайска сол ( 1 и 1/2 ч.л.)
* 1 равна ч.л. черен пипер
Сачът се загрява плавно във фурната с добавена мазнина, като градусите плавно се увеличават до 200.
В купа се смесват всички подправки и бялото вино и всичко се разбърква
Тиквата се обелва от кората и почиства от семките. Нарязва се на по-големи кубчета.
Маха се фолиото и ястието се запича 30 минути.
4 коментара:
О, не се отказвай - страхотни супи стават с тиквата.
И сача не е за пропускане, но аз нямам такъв, струва ми се невъзможно на керамичния плот да го приготвям?
Мда, кой да види, че във фурната го приготвяш...
Дали ще се получи в глинено гърне вместо сач?
Разбира се :)
Ще се получи чудесно и в глинено гърне :)
Публикуване на коментар