понеделник, 16 октомври 2017 г.

Пържени содени панделки



Бързо се приготвят и са чудесна закуска.
Внимание насочвам към разточването, тъй като ако се разточат много тънко и съвсем се изтъни тестото, ще станат по-хрупкави след като се изпържат, а ако се разточат малко по-дебело, с 1 мм дори, ще са по-мекички.
Чудесни са поднесени с мед и поръсени с пудра захар.


* 1 яйце
* 2 с.л. олио или зехтин
* 1/2 ч.л. сода за хляб
* 2 ч.л. захар
* 100 г кисело мляко
* брашно (220-240 г)
* 2 с.л. царевичен грис
* олио за пържене
* пудра захар за поръсване



В купа се смесват яйцето, киселото мляко с разтворена сода в него, захарта, олиото и брашното, като се добавя 200 г от него и при нужда се добавя на порции, докато се получи хубава топка тесто и се оставя да почине 20 минути.

Поръсва се плота с царевичен грис и тестото се разточва на правоъгълник. Разрязва се на малки правоъгълници, на всеки един се прави прорез в средата. Единият край се промушва отгоре и се изкарва отдолу, а другия край се промушва отдолу и се изкарва отгоре, докато се получат панделките на снимката.

Пържат се в загрято олио и от двете страни, изваждат се, поръсват с мед и пудра захар и се сервират.



















Няма коментари: