понеделник, 16 октомври 2017 г.

Пълнозърнести хлебчета със семенаФен съм на всякакви пълнозърнести брашна, не от здравословна гледна точка според някои хора, а просто са ми много вкусни. С добавени семена, имат своя чар, а ако се препекат и филийките, вкусът на препечени семена в хляба е изкушаващ, особено на намазана филийка с масло.

За това предложение използвах пълнозърнесто брашно, малко чаревичен грис и 50 г бяло брашно, за по-бързо активиране на маята. Хлебчетата умишлено оформих по-малки, за по-лесно втасване и изпичане.


* 15 г мая
* 100 мл вода
* 200 мл топло прясно мляко
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 40 мл зехтин
* 50 г царевичен грис
* 50 г бяло брашно
* 400 г пълнозърнесто брашно (+ 1-2 лъжици за доомесване)
* 2 с.л. маково семе
* 2 с.л. ленено семе
* 2 с.л. сусамено семе

* зехтин за намазване на хлебчетата

Маята се разтваря в прясното мляко, с добавени щипка сол, захар и бялото брашно. Разбърква се сместа на каша и се оставя да втаса.
Пълнозърнестото брашно се смесва с царевичен грис и се разбърква. Прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, водата, мазнината, останалата сол и захар, семената и се замесва тесто.

Поръсва се плота с малко пълнозърнесто брашно, тестото се разделя на 3 части и се оформят 3 хлебчета. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене, правят се прорези с нож отгоре и се оставят да втасат за 1 час/хлебчетата не бухват много, но това да не ви притеснява/.

Готовите хлебчета се намазват със зехтин, слагат се в студена фурна на средна скара и се включва на 200 градуса с долно нагряване с вентилатор. Пекат се около 15-20 минути. Проверяват се с клечка дали са изпечени. Клечката трябва след забождане да излезе суха.Няма коментари: