Направих си за закуска мини бюреци. Мини, мини, колко да са мини... да кажем 2 броя за един човек са достатъчни за закуска :)
Пипкава история е да точиш кори, но за мен лично си заслужава. Нямам против купените готови кори, но обичам да се заигравам с тесто и за мен е удоволствие да си въртя всякакви тестени изделия.
За да станат фини тези бюречета е нужно хубаво да се разточат корите. Хайде, ако не можете до прозрачност (като и аз не успявам :)), то изтънете доколкото можете.
Важна е мазнината. Колкото повече - толкова повече... и по-вкусно се получава. Без нея ще е твърда сбита баничка-бюрек, която не знам дали ще може да се отхапе.
За 6 малки бюреци:
Тесто:
* 200 мл вода
* 1 с.л. олио
* 1 с.л. оцет
* 350 г брашно за баница
+ още брашно за разточване
Пълнеж и намазване на корите:
* 150 грама сирене
* пакетче краве масло (125 г)
* 100 мл олио
Ако желаете може да добавите в пълнежа и яйца.
В купа се смесват водата, оцета, олиото и на порции се добавя брашно. Замесва се тесто, покрива се в купата със свежо фолио и се оставя да се отпусне за 30 минути.
Маслото се разтопява, добавя се олиото и сместа се разбърква.
Сиренето се натрошава.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Плотът се поръсва с брашно. Вади се тестото. Разделя се на 12 еднакви части.
Взима се едно топче тесто, поръсва се с брашно и се разточва на много тънка кора, като периодично се обръща листа и се поръсва с брашно, за да не залепне.
Намазва се обилно с маслената смес, слагат се по 2 с.л. натрошено сирене в средата. Сгъва се на плик и се оставя на една страна.
Взима се второ топче тесто и по същия начин се разточва на тънък лист, като периодично се поръсва с брашно. Намазва се отново обилно с мазнина. В средата се слага сгънатият плик с пълнежа и отново се сгъва бюрека на плик, като при сгъване също се намазват краищата, които се прегъват.
Така се процедира с всички топки, докато направите 6 бюрека.
Готовите бюреци се подреждат в тава покрита с хартия за печене. Отгоре отново се намазват с мазнина.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с включен долу вентилатор, на средна скара, за 20 минути.
5 коментара:
Ай, аййй иде ми да скоча в монитора. Уникален загар ! Започнах да си фантазирам колко ли са хрупкави , айййййй Дареееее
Скачай, ще те хвана :D
Ааа, ще надебелея само като гледам днес тук!
Тези дни се опитах да правя бюрек с дърпани кори и не ми се изпече
Не мисля, че е от корите, макар че не към майстор все още.
Имам усещането, че дра беше грешката.
Но това са точени кори, които правиш.
Уличните ти са дърпани.
Ще ги опитам.
Дани, при мен с дърпани се получава най-добре, ако брашното е за баница.
Имала съм чат-пат неуспешни, но е било ако не съм ползвала брашно с повече глутен. Въпреки всичко са ми били вкусни.
Това с точените и то на доста пластове сгънато е като при панагюрския тутманик. И него съм правила и не ми се изпече добре вътре. Тези също са малко по-твърди с точените кори. Старах се максимално фино да точа, ама не е чак до прозрачност. И все пак са изпечени.
Публикуване на коментар