четвъртък, 19 октомври 2017 г.

Бюрек с домашно точени кори



Направих си за закуска мини бюреци. Мини, мини, колко да са мини... да кажем 2 броя за един човек са достатъчни за закуска :)
Пипкава история е да точиш кори, но за мен лично си заслужава. Нямам против купените готови кори, но обичам да се заигравам с тесто и за мен е удоволствие да си въртя всякакви тестени изделия.
За да станат фини тези бюречета е нужно хубаво да се разточат корите. Хайде, ако не можете до прозрачност (като и аз не успявам :)), то изтънете доколкото можете.
Важна е мазнината. Колкото повече - толкова повече... и по-вкусно се получава. Без нея ще е твърда сбита баничка-бюрек, която не знам дали ще може да се отхапе.

За 6 малки бюреци:
Тесто:
* 200 мл вода
* 1 с.л. олио
* 1 с.л. оцет
* 350 г брашно за баница
+ още брашно за разточване

Пълнеж и намазване на корите:
* 150 грама сирене
* пакетче краве масло (125 г)
* 100 мл олио

Ако желаете може да добавите в пълнежа и яйца.


В купа се смесват водата, оцета, олиото и на порции се добавя брашно. Замесва се тесто, покрива се в купата със свежо фолио и се оставя да се отпусне за 30 минути.

Маслото се разтопява, добавя се олиото и сместа се разбърква.
Сиренето се натрошава.

Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Плотът се поръсва с брашно. Вади се тестото. Разделя се на 12 еднакви части.
Взима се едно топче тесто, поръсва се с брашно и се разточва на много тънка кора, като периодично се обръща листа и се поръсва с брашно, за да не залепне.
Намазва се обилно с маслената смес, слагат се по 2 с.л. натрошено сирене в средата. Сгъва се на плик и се оставя на една страна.
Взима се второ топче тесто и по същия начин се разточва на тънък лист, като периодично се поръсва с брашно. Намазва се отново обилно с мазнина. В средата се слага сгънатият плик с пълнежа и отново се сгъва бюрека на плик, като при сгъване също се намазват краищата, които се прегъват.
Така се процедира с всички топки, докато направите 6 бюрека.
Готовите бюреци се подреждат в тава покрита с хартия за печене. Отгоре отново се намазват с мазнина.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с включен долу вентилатор, на средна скара, за 20 минути.




5 коментара:

Vania каза...

Ай, аййй иде ми да скоча в монитора. Уникален загар ! Започнах да си фантазирам колко ли са хрупкави , айййййй Дареееее

Kokona каза...

Скачай, ще те хвана :D

vesela каза...

Ааа, ще надебелея само като гледам днес тук!

Dani каза...

Тези дни се опитах да правя бюрек с дърпани кори и не ми се изпече
Не мисля, че е от корите, макар че не към майстор все още.
Имам усещането, че дра беше грешката.
Но това са точени кори, които правиш.
Уличните ти са дърпани.
Ще ги опитам.

Kokona каза...

Дани, при мен с дърпани се получава най-добре, ако брашното е за баница.
Имала съм чат-пат неуспешни, но е било ако не съм ползвала брашно с повече глутен. Въпреки всичко са ми били вкусни.
Това с точените и то на доста пластове сгънато е като при панагюрския тутманик. И него съм правила и не ми се изпече добре вътре. Тези също са малко по-твърди с точените кори. Старах се максимално фино да точа, ама не е чак до прозрачност. И все пак са изпечени.