неделя, 22 октомври 2017 г.

Гулаш със свинско месо



Рецептата е по идея на Аурелия - Унгарски гулаш. Няколко пъти приготвян, много вкусен и любим гулаш.
Подобен на традиционни за нашата кухня ястия -  винен кебап и тас кебап. Сервиран у нас с гарнитура от картофено пюре.

Продуктите, които сложих за 3 порции:
* 600 г свински бут нарязан на хапки
* 3 зелени чушки
* 3 средни глави стар лук
* 4-5 средно големи домата
* 4 с.л. олио
* 20 г пшенично нишесте
* 1 ч.л. хималайска сол

Подправки:
* 1 с.л. червен пипер
* щипка кимион
* 1 ч.л. риган
* 1/2 ч.л. смлян черен пипер
* 1/2 ч.л. кайенски пипер


В дълбок тиган с дебело дъно се загрява мазнината и се запържва месото.
Добавя се нарязания на ситно лук, запържва се заедно с месото.
Добавят се подправките да се запържат за секунди и се долива вода, колкото да покрие месото.
Ястието се оставя да къкри на тих огън, до готовност на месото. При нужда долейте малко вода, ако месото все още не е готово, а водата се е изпарила.Ястието да не остава без сос.
Когато месото е готово (при мен беше готово за 40 минути), добавят се доматите и пиперките нарязани на кубчета и ястието се оставя да къкри още 20 минути.
Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода и се разбърква. Добавя се към ястието при енергично разбъркване, за няколко секунди, да се сгъсти и се маха от котлона.
Готовото ястие се подправя със сол, разбърква се и се сервира на порции с картофено пюре.


2 коментара:

Iliana каза...

Много, много вкусно, Даре.

vesela каза...

Или съм пропуснала това при Аля, или съм го забравила, а не трябва...при теб е чудно, ще ходя да гледам и нейния:))