неделя, 22 октомври 2017 г.

Тофи крем десерт в чашиВъпросният десерт не е обмислян предварително. Спонтанно закупени продукти и осъществен резултат.
Ядеше ми се нещо сладко, креместо, ама като казвам сладко, да е с шоколад.
Съдейки по продуктите, сигурно някой ще се запита, защо просто не съм изяла една кутия Тофифи бонбони и да мирясам :) И това съм правила, но пък друго си е да погалиш и окото и небцето, а и малко да се заиграе човек в кухнята и да получи малко по-различен и ефектен десерт.

Сервира се в чаши. В публикацията виждате и шоколадова такава. Да, красиво стои в нея, ефектно е, но са си играчка за направа, а ако навън времето е топло, пък и за повод ако решите да правите, вероятно ще се ядосвате и си е беля на главата :) Първо тренировка и проба, да знаете как става, после за поводи :)

Чашки правя може би за 4-ти път, като първите ми такива бяха преди много години. Видях ги в списание Меню. Тогава методът с балоните не знам дали беше известен, но чашките(пластмасови) бяха облепени с фолио за свежо съхранение, после се потапяха в разтопен шоколад. След като се стегнат в хладилник се махаха чашките, отлепваше се фолиото и се пълнеха с някакъв крем с бял шоколад и доколкото помня имаше малини.
Направих ги тогава, пак беше топло времето. Напълних ги и след 10 минути се разпаднаха, та ги хапвахме с лъжица.
Втори и трети опит бяха успешни, то там вече мазах хартиени и силиконови формички с шоколад, които после се отлепиха изключително лесно и напълних с желания крем.

Днес тествах с балон потопен в шоколад. Много трудно го отлепих от шоколадовата чашка, но за идеята и пробата, показвам и чашката направена с помощта на балона. А останалите продукти разпределих в чаши.


Нужните продукти за 3 пълни чаши:

*150 мл сладкарска сметана за разбиване
* 150 г течен шоколад Нутела

* 60 г кристална захар
* 50 мл сладкарска сметана за разбиване

* 180 г тъмен шоколад (2 броя Нестле натурален)

* 50 г течен шоколад Нутела
* 6 бонбона Тофифи

* 3 бонбона Тофифи за украса


Направата на десерта е елементарна.
Първо се прави карамеленият сос, като захарта се карамелизира в малък съд на котлона, до приятен карамелен цвят - да не прегаря. Дръпва се от котлона, внимателно се добавя сметаната. Внимавайте да не ви изгори. Връща се на много слаб огън, на 2-ра степен от 9 възможни и се оставя на огъня, докато се разтопи карамелът. /Може да ползвате готово Дулсе де лече или да разтопите няколко бонбона лакта с 2-3 с.л. прясно мляко на слаб огън./
Внимателно сместа се прецежда през метална цедка и се оставя да се охлади.

Шоколадът се разтопява на много слаб огън или на водна баня. Важното е да не прегори. Намазва се върху лист хартия за печене и се оставя в хладилната камера да се втвърди.

Сметаната се разбива на пухкав крем. Към нея се добавя течният шоколад и се разбива за секунди, колкото да се споят двете съставки.

Бонбоните се нарязват на парченца с нож.


В чаши се разпределя шоколадово-сметановият крем. Върху него се разпределя карамелен сос. Поръсва се с нарязаните бонбони. Изважда се шоколадът от фризера, начупва се и се разпределя в кремовете. Отгоре се добавя по лъжичка течен шоколад и се аранжира с бонбона тофифи.
Кремът се охлажда преди сервиране.1 коментар:

vesela каза...

И тук ще се облизвам.