четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Хляб без брашно



Ако може така да се нарече - хляб без брашно.
Сухата смес в хляба е от смлени орехови и слънчогледови ядки и смляно ленено семе и сусам.
Течната част е от яйца, мътеница, вода и оцет.
Хлябът на вид е като кекс, няма вкус на ядки, защото не са запечени. Няма и някакъв отличаващ се вкус, който да пристрастява, а е просто мек въздушен и влажен вариант на хляб, който може да се ползва като хляб за сандвич. И заради влагата в него, може да се запече като се нареже по желание, преди консумация. Добре е да се съхранява в хладилник.


Рецепта:
* 100 г орехови ядки
* 60 г белени слънчогледови ядки
* 30 г сусам
* 100 г ленено семе или ленено брашно

* 100 мл вода
* 30 мл ябълков оцет
* 3 белтъка
* 1 цяло яйце
* 100 г мътеница
* 1 ч.л. сода за хляб
* 1 ч.л. сол /морска, хималайска, обикновена/


Фурната се загрява на 180 градуса с долно нагряване с вентилатор.
Ядките, лененото семе и сусамът се смилат в блендер много фино, смесват се и се разбъркват.
Яйцето и белтъците се разбиват с телена бъркална с добавената сол. Към тях се добавя мътеницата, содата разтворена в оцет и водата и сместа се разбърква.
На порции се добавят сухите съставки и сместа се разбърква хубаво с лъжица.

Продълговата кексова форма се застила с хартия за печене, да покрива и стените. Намазва се със зехтин, сместа се изсипва в нея и се изравнява.
Пече се на средна скара в продължение на 30-35 минути, като се проверява с клечка забодена в средата, дали хлябът е изпечен.
Изважда се върху решетка, заедно с хартията за печене, отлепва се хартията внимателно от стените, докато е още горещ и се оставя да се охлади.



1 коментар:

Janeta Petrova каза...

Хлябът е супер!При първа възможност ще си направя такъв.Благодаря за рецептата!