петък, 8 декември 2017 г.

Пълнен шаран



Приготвям пълнен шаран от няколко години. Преди не уважавахме много тази риба, но последните години за Никулден винаги присъства на масата ни.
Правила съм с различни пълнежи, но приготвен по тази, последната рецепта, много се хареса и реших да споделя. Макар и набързо сниман от тавата.

* 2,5-3 кг шаран
* 4 равни ч.л. сол

* 100 мл зехтин или друга мазнина (олио+ краве масло или зехтин + краве масло)

* 500 г гъби
* 1 ч.ч. счукани орехи, моята беше с вместимост 200 мл
* 1/2 буркан кисели краставички
* 4 средно големи глави червен лук
* 1 равна ч.л. черен пипер
* 1 равна ч.л. сол за пълнежа

* резени лимон за отгоре


Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите. Измива се, отцежда се и се поръсва отвътре и отвън със солта. Може да се остави в хладилник за няколко часа или веднага да се напълни.

Загрява се мазнината и се задушава нарязаният на ивици лук. Добавят се гъбите нарязани на кубчета, задушава се за кратко, накрая се добавят ореховите ядки, разбърква се и сместа се маха от котлона. Добавят се нарязани на кубчета кисели краставички.
Плънката се подправя със сол и пипер. С половината плънка се пълни шаранът и се зашива по желание. /Аз не съм го зашивала, просто добавих част от плънката вътре/. Останалата плънка се изсипва в тавата при шарана.
Добавя се малко вода, около 150 мл. Тавата се покрива с фолио и шаранът се слага в студена фурна на средна скара. Включва се на 200 градуса и се пече около час и 15-20 минути. След това се маха фолиото, подреждат се лимонови резени и шаранът се запича за още 20-30 минути, до хубава препечена коричка.

* Солта в рецептата е на вкус, а и зависи от вида сол. Макар че рибата носи на сол, внимавайте да не го пресолите. Шаранът поръсих с обикновена трапезна сол, а в пълнежа съм сложила хималайска сол.
* Ако при задушаване на пълнежа ви се вижда малко мазнината, добавете още малко и разбърквайте, докато се задушава. Не е нужно да е до готовност на смесите, само лукът да омекне, а гъбите за кратко, колкото да се смесят и омазнят.


1 коментар:

vesela каза...

Интересна плънка. У дома само аз си хапвам шаран, но пък го правя с голям кеф:)