петък, 8 декември 2017 г.

Шоколадови трюфели с бял и тъмен шоколад
Много, много вкусни бонбони се получиха. Хапнахме си ги с голям кеф :)

Разнообразих като добавих няколко съставки, но основните продукти са еднакви. Шоколад, масло и сметана.
Използвала съм млечна такава, с 31% масленост, но може да направите и с растителна. Пак се получават.

Ще опиша рецептите за трюфели с тъмен шоколад и за трюфели с бял шоколад.

Трюфели с тъмен шоколад

* 200 г тъмен шоколад с поне 50% какао
* 120 мл млечна сметана
* 20 г краве масло
* по желание 2-3 с.л. уиски, + 1-2 ликьор кафе, или 1 ч.л. нес кафе

* натурално какао за овалване на трюфелите

/ Ако желаете, може след като оформите да потопите трюфелите в разтопен шоколад. На 100 г тъмен шоколад се добавя 30-40 г краве масло, разтопява се на водна баня. Оформените трюфели се потапят/овалват в шоколада с помощта на вилица, след което се преместват върху чиния или тавичка покрита с хартия за печене и се оставят да се охладят. Не е нужно да са в идеална форма. Може след охлаждане да се преместят в хартиени капсули за бонбони./ Ако решите да ги потопите в шоколад, оформете една идея по-малки по размер трюфели, тъй като след като се топнат в шоколада, ще станат в достатъчно голяма форма.

Приготвяне:
Шоколадът се начупва в купа.
Маслото и сметаната се смесват, загряват се за секунди в микровълновата, след което със сместа се залива шоколадът и се разбърква до получаване на хомогенна смес. По желание може да се добави алкохол - уиски, кафе ликьор, или аромати като канела, нес кафе. Разбърква се отново и сместа се оставя в хладилник да стегне (за около 2 часа).
При оформяне на бонбоните предпочитам изваждайки купата с шоколадовата смес от хладилника, да я поставя в друга купа с много малко вода на дъното и лед. Целта е сместа да не се втечни на стайна температура и да мога да оформя добре бонбоните.
Загребва се с лъжичка от шоколадовата смес, оформя се с ръце набързо на топче, овалва се в натурално какао и бонбоните се подреждат в кутия или сервизна чиния.
А ако ще са с шоколадово покритие, действа се по описания по-горе начин, като първо се подреждат върху хартия за печене, докато се стегне шоколадът.
Бонбоните се съхраняват в хладилник. По-вкусни са охладени. Но и на стайна температура се държат прилично и не омекват много. Също са вкусни за хапване.


Трюфели с бял шоколад

* 200 г бял шоколад
* 50 мл млечна сметана
* 60 г краве масло
* 1/2 ампула ванилия
* 10 г кокосови стърготини

* за овалване кокосови стърготини

/Може да потопите в тъмен  шоколад, по описания по-горе метод, смесен с краве масло, или в чист разтопен бял шоколад и да поръсите със захарни декорации. Получават се чудесни бонбони/

Сметаната и маслото се загряват за кратко в микровълновата. /Ако ползвате млечна сметана, внимавайте да не се пресече. Загрявайте за кратко./
Шоколадът се начупва в купа, добавя се ванилията. Залива се с горещата смес със сметана и масло и сместа се разбърква. Ако не е разтворен добре шоколадът, сложете купата за 20 секунди в микровълновата, извадете, отново разбъркайте, до получаване на хомогенна смес.
Може да разтопите и на водна баня. Така няма опасност да прегори сместа.
Накрая се добавя кокос, разбърква се сместа и се оставя да стегне за около 2 часа в хладилник.
Изважда се, с помощта на лъжичка се загребва от сместа, оформят се топчета и се овалват в кокос. Със сместа се работи много лесно и не е така лепкава като тази на трюфелите с тъмен шоколад.
Ако имате подходящ ликьор (бяла пина/я колада, кокосов ликьор, яйчен ликьор или друг любим, може да добавите 2-3 лъжици в сместа, но и без ликьор са много вкусни.
Също може да потопите бонбоните в разтопен бял шоколад или тъмен шоколад.


В случая показаните бонбони са:
* шоколадови трюфели с тъмен шоколад (50% какао), с уиски и кафе ликьор, оваляни в какао
* шоколадови трюфели с тъмен шоколад (50% какао), с нес кафе, оваляни в какао и една част в кокос
* шоколадови трюфели с бял шоколад, оваляни в кокос
* шоколадови трюфели с бял шоколад, потопени в тъмен шоколад и украсени със захарна декорация

Шоколадите за трюфелите са от Лидл, на съвсем приемливи цени, по 1.19 лв. Получиха се чудесни на вкус. Може да ползвате всякакъв тъмен шоколад, с поне 50% какао, като колкото повече % какао има, по-добре се получават според мен.
От една доза с тъмен шоколад + ликьор и уиски, може да се получат около 25-30 малки трюфели. Зависи с каква големина ще бъдат направени. А с белия шоколад оваляни в кокос  около 20 броя.

1 коментар:

vesela каза...

Просто прелестни!