неделя, 3 декември 2017 г.

Въздушни френски хлебчета с хрупкава коричка



Идеята за тези хлебчета видях в този блог - french-bread-dinner-rolls.html и са просто разкошни!

Не съм спазила с точност технологията на приготвяне, тъй като просто сложих съставките в хлебопекарната и тя свърши всичко идеално, а крайният резултат е въздушни хлебчета с хрупкава и трошлива коричка, като при прясно изпечени франзели, без почти никакви усилия. Не се налагаше да меся лепкавото тесто, предвид съотношението вода-сухи съставки, подозирам че борбата щеше да жестока, както когато се опитах да правя виенски хляб. Пълна катастрофа с крайния резултат и визия, но тук... тук всичко мина гладко, като по мед и масло :)
Ако имате по-мощен миксер с бъркалки за тесто, може да омесите с миксера тестото. Поне така са направени в оригиналната рецепта. след това в купа намазана с масло да оставите тестото да втаса в нея.

А ако имате хлебопекарна, действайте в нея. Без никакви издърпвания и сгъвания на тестото  през 45 минути, както е описано. Просто слагате съставките в описания ред и нека хлебопекарната да омеси тестото и да втаса в нея. Тя си има в програмата функции да го врътне 3-4 пъти по време на цикъла на втасване, та няма да правите нищо повече.


За 10 хлебчета:

* 200 мл вода
* 1 равна ч.л. мед
* 10 г прясна мая
* 330 г брашно + още 20 г при оформяне
* 1 ч.л. фино смляна морска сол

* 30 г краве масло

В зависимост брашното, може да поеме малко по-малко или повече течност. Сложих 300 г при първоначалното месене в хлебопекарната и като започна да маже под бъркалката добавих на порции още 30 грама, да спре да маже, но тестото трябва да е меко, не плътно. Така че, добавяйте малко + 2-3 с.л. брашно, докато спре да маже под бъркалката, но после при втасване тестото така или иначе ще се отпусне и ще стане пак лепкаво. Точно така трябва да бъде.

Продуктите се слагат в описания ред в контейнера на хлебопекарната. Брашното трябва да е 300 г и при нужда добавяте на порции още 2-3 с.л. брашно. Оставяте да се омеси и втаса в нея.
Готовото тесто изваждате върху поръсен с брашно плот. Без да месите, просто прегъвате на две, на три и разпъвате, колкото да се стане подобно на фитил и разрязвате на 10 части. Ако желаете всички хлебчета да са еднакви, трябва да претеглите на везна тестото, но упражнението смятам за излишно. Просто с ножа разграфете на 10 и нарежете.
Подгответе голяма тава покрита с хартия за печене.

Всяко парче тесто оформете на топче върху поръсения плот /тъй като е лепкаво тестото/, като сгъвате краищата му отвън навътре и притискате, а след това обръщате от към гладката страна и подреждате в тавата. Не месете и не търкаляйте тестото. Само сгъване от външните краища навътре и притискане. Хлебчетата трябва да подредите на разстояние едно от друго, а ако искате изобщо да не се допират, най-добре е по-голяма тава да се ползва.


Хлебчетата се намазват с разтопеното краве масло. Маслото е достатъчно точно за 10 хлебчета.
След това тавата влиза в хладилника за 2 часа. Може да престои там цяла нощ и да изпечете на сутринта.
В публикацията се твърди, че може да престои и 2 дни, но не съм пробвала. Пробвах само с 2 часа. Тестото за това време не помръдна грам нагоре. Стоеше си във формата, в която го сложих. Това ме учуди, защото в хладилника съм слагала различни тестени изделия с мая, които макар да са на студено, пак втасваха бързичко. А омеся ли тесто и да го сложа в хладилник, явно защото е било затоплено от хлебопекарната, за час, два бухваше много. Едва след като го премесех наново, вече втасваше много бавно. А тук хлебчетата не помръднаха.

Когато решите, че ще ги печете, едната опция е да ги изкарате по-рано и да стоят на стайна температура да се отпуснат и втасат, след което да изпечете в загрята фурна. Понеже не знаех колко време ще ми отнеме това втасване, то загрях за 3-4 минути фурната на 50 градуса и я изключих. Тавата изкарах от хладилника и сложих във фурната. Не трябва да е гореща, а само съвсем за кратко затоплена. Ако фурната ви загрява много бързо, то и 2 минути да е включена само на 50 градуса и да я изключите, ще е напълно достатъчно.
Та, слагате вътре тавата на средна скара и оставяте за 1 час. Ако фурната е малка, сложете ниско долу, върху решетка или едно ниво над долното. На снимките може да видите колко много са втасали хлебчетата.


Когато са готови, включвате фурната на 200 градуса с долно включен реотан с вентилатор и печете около 15-20 минути. Хлебчетата се пекат много бързо, внимавайте да не ги препечете много. Ако фурната е загрята предварително, а хлебчетата са втасвали на стайна температура, може да се изпекат още по-бързо, затова проверявайте с клечка забодена в едно хлебче дали са изпечени. Коричката е доста твърда, а вътре са меки като пухче.
Ако фурната няма опция за долно нагряване с вентилатор, без горно нагряване, то печете на 180 градуса с долно и горно нагряване, едно ниво над долното и следете.


Готовите хлебчета са с хрупкава коричка, въздушна вътрешност и много леки. Едно хлебче тежи около 50 грама.
Идеални са за бърза закуска, за брускети нарязани, за сандвичи, за всичко :)

Ако се съхраняват в найлонова торбичка след като изстинат, на следващия ден са вече с много мека коричка.






6 коментара:

Dani каза...

Чудесни са, Даре!
Да разбирам ли, че не втасваш маята предварително?
На всяка цена ще ги опитам!

Kokona каза...

Благодаря, Дани :)
Не, не съм я активирала предварително. Всичко в хлебопекарната сложих в описания ред и оставих да бърка и да втасва вътре. Водата леко хладка сложих, не студена.
Иначе по рецепта, водата трябва да е долу горе с температура 40-43 градуса, ако правилно съм разбрала (Warm Water Under 110 Degrees), според едни таблици е около 40 градуса температура, да се добави в нея мед и сухата мая - 1 ч.л. и да се остави, докато се появят мехурчета. Някъде за около 8 минути. След това да се смеси със солта и брашното и да се омеси тесто.
Може да се меси и с миксер с бъркалки за тесто. Поне така е показано, че са направени. Аз реших в хлебопекарната да омеся. Леко лепкаво е тестото.

Iliana каза...

Страхотни хлебчета, Даре.
Направо усещам как ухаят.

vesela каза...

Чудни са!

Анонимен каза...

Защо нямате опция за принтиране на материала? Всъщност това важи както за вашите рецепти, така и за 99% от българските готварски блогове. За разлика от чуждестранните...

Kokona каза...

Плащат си за сайтове. Ние сме в готова платформа, но май и бг блогърите с личен сайт и опция не го правят.
Иначе със сигурност ще е по-удобно за запазване на рецептата.