събота, 2 декември 2017 г.

Царевични кексчета със сирене и слънчоглед



За 12 броя кексчета:
* 100 г кисело мляко
* 100 мл прясно мляко
* 1 равна ч.л. сода
* 2 белтъка/или 1 яйце/
* 1 равна ч.л. сол
* 30 мл зехтин или олио
* 40 г белено слънчогледово семе
* 100 г сирене
* 400 г царевично брашно


Киселото и прясното мляко се смесват в дълбока купа, добавя се содата и се разбърква сместа.
Добавят се белтъците, солта, мазнината, натрошеното сирене и слънчогледа и сместа се разбърква.
Накрая се добавя царевичното брашно, разбърква се сместа и се разпределя в 12 формички за мъфини (в тава или силиконови форми). Слагат се по около 2 с.л. пълни във формичка. Ако се пекат директно в алуминиева тава, то формичките да се намажат с мазнина (олио или краве масло).
Кексчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с долно и горно нагряване, на средна скара за 15 минути, или в загрята на 200 градуса фурна, с долно нагряване + включен вентилатор, отново на средна скара за 15 минути. Проверяват се с клечка дали са изпечени.



Няма коментари: