* 2 яйца
* 150 г кафява захар мусковадо
* 150 мл олио
* 60 г мед
* 2 равни ч.л. сода
* 2 с.л. оцет
* 2 ч.л. канела
* 1/2 ампула течна ванилия или 2 ванилии на прах
* 470-500 г брашно (+ за разточване)
* ябълков мармалад за слепване на линцерите
* шоколадова глазура
/100 г тъмен шоколад разтопен с 40 г краве масло)
* белтъчна глазура
/1 белтък + 150 г пудра захар + лимонов сок/
* захарни декорации по желание
В купа се смесват яйцата, захарта, олиото, меда, канелата и ванилията. Сместа се разбърква с вилица, докато се получи еднородна смес и да няма бучки от кафявата захар. /Може да ползвате и кристална бяла захар за рецептата. Спряла съм се на този вид кафява захар защото харесвам вкуса ѝ. /Содата се смесва с оцета, да шупне и се изсипва към останалата смес и отново се разбърква. На порции се добавя брашно и се замесва тесто. Получава се съвсем леко по-лепкаво. Поставя се в купа и след това в хладилника за два часа.
Тестото се разточва на части, върху поръсен с брашно плот. Периодично се поръсват плотът и точилката, защото е леко лепкаво. Дебелината е около 4-5 мм. Не трябва да са много дебели меденките. Изрязват се кръгчета с малка чаша и внимателно се преместват в тава покрита с хартия за печене.
Най-лесно ги взимам от плота и премествам с помощта на нож. Както писах, леко лепкави са, но с нож лесно се преместват и не се разваля формата. Ако ви се струва твърде лепкаво, добавете лъжица, две брашно и премесете отново тестото.
Пекат се в предварително и добре загрята фурна на 180 градуса с долно и горно нагряване, на средна скара, за 6-7 минути. Важно е меденките да не се препичат, защото после ще трябва да се съхраняват дълго време в кутия да омекнат, преди да станат годни за консумация.
Не чакайте да станат кафяви, а съвсем лек отенък да имат и ги вадете.
Изглеждат меки и неизпечени, но точно 5 минути след като сте ги извадили вече ще са твърди.
Слепват се по две меденки с мармалад и се украсяват с шоколадова и белтъчна глазура.
Глазурите слагам в торбичка, режа съвсем малка дупчица на върха и шприцовам върху медените линцери. Поръсвам със захарни фигурки.
*Белтъчна глазура: В купа се смесват белтъкът и всичката пудра захар. Разбърква се хубаво с вилица, да стане гладка смес. Добавят се 2-3 с.л. лимонов сок и отново се разбърква.
* Шоколадова глазура: На водна баня в съд се смесват шоколадът и маслото. Разтопяват се при непрекъснато разбъркване.
От тази доза ми излязоха 48 линцери.
3 коментара:
Мнооого ги обичам, но тази година ги пропуснах.
Затова се черпя при теб!
Много сполучлив, станаха ни любими
Страхотно! Да ви е вкусно :)
Публикуване на коментар