четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Пълнени катми със свинско, гъби и кашкавал



Вкусотия! :)
Пълнежът носи на всякакви импровизации и е според вкус и предпочитания. Но да се знае, че със свинско е много вкусно, а и с чаша вино, съвсем си идва на място.

Първо за катмите. Пекох ги в тефлонов тиган за палачинки. Лесно и просто. Не е нужно намасляване на тигана, но ако държите на това, намазвайте с масло или друга мазнина преди да сложите черпак от сместа.
Ако държите катмите да са на сач, сложете на котлон, загрейте постепенно сача, да не се пукне, като го намаслите хубаво. След като леко се нагрее, постепенно увеличавайте температурата и след като е добре загрят, тогава пристъпете към печене на катмите.
Не е добра опция да слагате сача на газов котлон, че всякакви инциденти стават и немалко сачове са спукани. Най-добре на електрически котлон.
Вероятно и във фурна ще станат, но си е играчка.
Та, по лесния начин в тефлоновия тиган, стават бързо и са не по-малко вкусни катмите.

И сега рецептата за самите катми.
От това количество излизат 8 броя. Ако искате повече, увеличете двойно продуктите.


* 400 г хладка вода
* 15 г прясна мая
* 1 с.л. захар
* 300 г брашно

* 200 г кисело мляко
* 2 яйца
* 1 ч.л. сол

В дълбока купа изсипете водата. Разтворете маята, добавете захарта и всичкото брашно. Разбъркайте сместа. Може да ви се стори прекалено гъста, но всичко е точно :) Оставете сместа за 1 час на стайна температура (около 20 градуса), да се активира хубаво маята и да се надигне сместа. Получава се на мехурчета и като се разбърка ясно се виждат.


В отделна купа смесете яйцата, солта и киселото мляко и разбийте сместа.

Когато сместа с маята е готова и втасала, добавете към нея сместа с яйцата и млякото и хубаво разбъркайте с лъжица. Сместа ще се втечни. Когато сипете в черпак от сместа, то тя трябва хем да е гъста, хем да се стича от черпака, а не да е с гъстота на тесто. Наподобява гъстота на боза.

Оставете отново сместа да почива 30 минути, преди да започнете да печете катмите.

Загрейте тиган с незалепващо покритие /пека катмите на 7-ма степен от 9 степени на котлона). По желание намажете съвсем леко с малко масло. Изсипете черпак от сместа в центъра на тигана и с кръгови движения на черпака върху сместа разстелете катмата. При печене ще се появят мехури. С помощта на шпатула повдигнете и обърнете, да се изпече и от другата страна. След което просто преместете в сервизна чиния. По желание може да намажете с краве масло. То е по-скоро за вкус, отколкото за омекотяване, тъй като катмите са меки, въздушни и много вкусни и без него.

И оттам - нататък, сервирате с каквото ви кефне. Солено, сладко, пълнени...или като мен - хапвате ги всякак :)

Пълнени катми



За 6 броя:
* 500 г свински бут
* 3-4 с.л. олио или зехтин
* сол и черен пипер на вкус

* 300 г гъби
* сол
* черен пипер
* мащерка
* щипка балканска чубрица/мерудия
* 30 г краве масло
* 1-2 с.л. зехтин

* 5-6 кисели краставички /нарязани/
* 150 г кашкавал

За намазване:
* 3 пълни с.л. кисело мляко
* 3 с.л. майонеза
* черен пипер


Фурната се загрява на 200 градуса.
Бутът се нарязва на пържоли /не много дебели/ и се запечатва в тиган с незалепващо покритие и от двете страни, за по 3-4 минути. Прехвърля се в тавичка, добавя се зехтин/олио, 50-60 мл вода, поръсва се със сол и пипер и се покрива с фолио.
Пече се 20-30 минути във фурната под фолио, маха се фолиото, бодва се с вилица (моя проверка, дали месото е изпечено и крехко. Ако лесно се боде и излиза вилицата, значи е готово/ и ако е готово, включвате грила и запичате за 2-3 минути.
Готовото месо се изважда, нарязва на ивици и е готово за пълнежа.

Гъбите се нарязват на филийки и се изпържват в загрятото масло със зехтин, до златисто. Подправят се щипка мащерка, балканска чубрица, сол и пипер и са готови.

За соса се смесват киселото мляко, майонезата, черния пипер и щипка сол по желание. Разбива се сместа с вилица и е готова. По желание може да добавите и друга подправка.


Следва сглобяването.
Всяка катма се намазва с млечно-майонезен сос, в едната половина се разпределят нарязано свинско месо, кисели краставички, гъби, настъргва се малко кашкавал и се затваря с другата половина. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене.
Отгоре по желание, ако са останали гъби се разпределят, настъргва се кашкавал и катмите се запичат за 10 минути във фурната. Колкото да се затоплят и да се разтопи кашкавалът.
Сервират се топли, с още млечно майонезен сос и чаша вино по желание :)

И разбира се, може да си ги хапнете и без запичане. Със солена или сладка плънка. Всякак са вкусни :)






4 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Даре, всяка твоя публикация ме оставя с отворени уста и ококорени очи :)
Идеални катми и идея! Още утре ще направя и у дома!
Поздрави!

Dani каза...

Гледах ги вчера във Фейса, но сега с тези снимки...
А аз пия едно голо кафе ;)
Чудесни са катмите, Даре!
А и плънката с това намазване е трепач!
Хубав ден от мен!

vesela каза...

Леле, леле, колко вкусно, Коконче!

Kokona каза...

Хриси, Дани, Веси, благодаря ви :)