Чудно месце!
Попадна ми тия дни по 24 китчън рецепта на една дама (не помня името ѝ), която приготви джолан с домашен ябълков сайдер. Това което помня е, че сложи два джолана в тенджера с вода да заврат, след това извади, хвърли бульона, сложи ги в същата тенджера с капак, наля може би около 500 мл домашен ябълков сайдер (бил много ароматен), сложи една цяла ябълка в тенджерата, затвори с капак и сложи във фурната. Пече часове, не помня колко, но до разпад на месото. След което извади от фурната, махна кокалите, раздроби месото, намачка ябълката, добави сол и с въпросния джолан напълни едни питки въздушни, които междувременно изпече. Май бяха пълнозърнести. Разточи ги, изпече ги, бухнаха и образуваха кухина вътре. Та сложи от плънката вътре, после някаква свежа салата добави, а на върха заквасена сметана. Отхапа от произведението си, а на мен направо ми прималя на стомаха. Хаха
Не намерих рецептата, но някой ако е гледал ще разбере какво ми е било на душата.
Аз импровизирах с направата на джолана, като заложих на купешки ябълков сайдер, зелени ябълки, моркови... и сервирах като яхнийка с добавено картофено пюре. Никак не е гурме ястие. При мен такива липсват. Ама много ми хареса това, което се получи. Мислех си, че ще е сладичко, но не.
За 3 порции:
* 1 джолан (около 1,3 кг) без кожа
* 500 г зелени ябълки (2 големи)
* 300 г малки морковчета
* 330 мл ябълков сайдер
* 50 мл червено сухо вино
* 60 г краве масло + 2-3 с.л. зехтин
* 5-6 листенца салвия
* 2 ч.л. мащерка
* 3-4 с.л. тъмен соев сос
* сол на вкус (сложих 2 ч.л.)
* 1 равна ч.л. черен пипер
Джоланът се слага в дълбока тава. Странично се поставят целите моркови и обелени и нарязани на едро ябълки. Изсипват се сайдерът и виното.
Към разтопеното масло се добавят всички останали подправки, разбърква се и с него се полива месото.
Покрива се тавата с капак или алуминиево фолио и се слага във фурната, първоначално за 30 минути на 200 градуса, а след това 3 часа на 180 градура.
Проверявате месото, дали се е отделило от кокала, ако не е - печенето продължава и може да засилите малко температурата. На финал, когато месото е готово, маха се фолиото и се запича на грил или горен реотан до хубава коричка. При мен за не повече от 10 минути.
Изважда се внимателно месото в друг съд, обезкостява се и се сервира на порции с резени ябълка и моркови.
Ябълките буквално се разпадат, но може внимателно да се извадят при сервиране с голяма лъжица и да се сервират цели.
А ако искате да не се разпадат, то може да не ги слагате в началото на печенето, а накрая, за около 30 минути, да се сготвят и останат цели.
Сервирах с добавка картофено пюре. Чудесно се получи :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар