понеделник, 19 февруари 2018 г.

Линцер пита



Много, много любима. Преди около 17-18 години, работейки в курорт Златни пясъци, всяка сутрин минавах покрай един сладкарски цех на едно от КПП-тата, в който предлагаха линцер пита с ягодово желе отгоре. По него време изобщо не бях запалена по кулинарията и как евентуално може да си приготви такава. Да не говорим пък за липсата на интернет, още по-малко на кулинарни блогове. След всекидневно опустошаване на 4-5 парченца пита, така се бе забила в ума ми, че много често се сещах за нея години наред. Рецепта на тяхната пита не знам. Може да са слагали други продукти, но ето какви използвах аз и се получи много, много вкусна пита.


Тесто основа:
* 100 г студено краве масло (82% масленост)
* 100 г кристална захар
* 1 средно голямо яйце
* 1 равна ч.л. бакпулвер
* 1/2 ампула течна ванилиля
* щипка сол
* 220 г бяло брашно

За намазване на питата:
* 250 г дюлево желе (може всякакво да се ползва)

Маслени трохи за поръсване:
* 40 г студено краве масло (82% масленост)
* 40 г кристална захар
* 60 г бяло брашно
* 1 ванилия на прах или няколко капки течна есенция ванилия


Квадратна тавичка за печене с откопчаващо се дъно. Може 20х20 см, 22х22 см. Аз ползвах 22х22 см, стана по-тънка пита, но много вкусна.
Хартия за печене, за по-удобно разточване и преместване в тавата.

Маслото се нарязва на кубчета в купа. Добавят се всички продукти. С ръка се замесва тестото, като се стрива, да стане на трохи, след което се омесва. Увива се плътно в стреч фолио и се слага в хладилник за 1 час.
Може да омесите сместа и в робот - както ви е удобно.
/Преди да оформите питата, загрейте фурната на 170-180 градуса с долно и горно нагряване./
Готовото тесто се разточва върху квадратен лист хартия за печене (листът да е по-голям от диаметъра на тавичката за печене/ а тестото с диаметър на тавичката. /При разточване се изрязват краищата, за да стане равно, а изрезките разпределяйте върху тестото отгоре и отново разточвайте. Опитайте се максимално равно да разточите, да се получи хубав квадрат./
Заедно с хартията тестото се премества в тавичката, като по-дългите краища на хартията да останат от вътрешната част на тавичката, да предотвратят евентуално разтичане на желето.
Отгоре тестото се намазва с желето, разпределя се равномерно.

За маслените трохи се смесват нарязаното на кубчета масло, захарта, ванилията и брашното. Стриват се с ръка, докато се образуват трохи.
Поръсва се линцера отгоре и се слага във фурната на средна скара.
Пече се в продължение на 25-30 минути, но това зависи от силата на фурната. Не трябва да прегаря и ако прецените, че температурата е силна, намалете и следете.
Готовият линцер се изважда, оставя се в тавата да се охлади. Откопчава се тавичката, изважда се внимателно с хартията и се нарязва на квадрати.



Няма коментари: