четвъртък, 3 май 2018 г.

Свински джолан с круши и джинджифил



Понеже ми хареса присъствието на крушата в тази рецепта: Свински бут в сос от круша, вино и джинджифил, но то е леко подчертано и ястието си е солено, със съвсем лек сладък акцент, реших да вложа по-голямо количество от плодовете, както в рецептата за Свински джолан с ябълки и сайдер. В случая обаче, при рецептата с ябълките няма изявена сладост на ястието, но с повече круши и крушов сайдер - да. Ястието сладни, вкусно е, но сладни сосчето, а и крушата е в пъти по-сладка от ябълка. Да се има предвид.


* 1 джолан с кост/ 1,3 кг
* 3-4 круши
* корен джинджифил /около 10 см/

Марината:
* 200 мл крушов сайдер
* 100 мл вино розе
* 50 г разтопено краве масло + 2-3 с.л. зехтин
* 2 ч.л. мащерка
* 3-4 с.л. соев сос
* 2 скилидки чесън /нарязани/
* 1 ч.л. черен пипер
* 2 равни ч.л. сол (или сол на вкус)

Трябва ни дълбок съд за фурната, може глинен съд, може тава.


Всички продукти за маринатата се смесват в купа и разбъркват.
Джоланът се слага в дълбок съд, залива се с маринатата. Крушите се обелват и срязват на 4 и се подреждат около месото. Джинджифилът се обелва, нарязва на кръгчета и се добавя към останалите продукти.
Ястието се покрива с капак или алуминиево фолио. Слага се във фурната, включва се на 220 градуса с долно и горно нагряване за 30 минути, след което температурата се намалява на 200 градуса и се пече 3 часа. Следете температурата, ако фурната ви е много силна, намалете с 20 градуса.
След като минат 3 часа, фолиото се маха и ястието се запича за 15-20 минути.

Преди сервиране, джоланът се изважда в отделен съд и се обезкостява. Сервира се на порции с резени круша и съвсем малко сос.

Сосът е рядък и по желание може да се премести в съд на котлона и да се сгъсти с 1 с.л. царевично или пшенично нишесте.
Нишестето се разтваря в 30 мл студена вода. Сосът се загрява в тиган, добавя се нишестето и се бърка до сгъстяване. Опитва се и при нужда се добавят още малко подправки като сол, черен пипер, мащерка.

1 коментар:

vesela каза...

Сигурна съм, че ще ми допадне много, с очи вече се нахраних!