сряда, 20 юни 2018 г.

Еклери с чийзкрем и череши



За около 30 броя малки еклери или 15 големи

За пареното тесто за еклери:
* 200 мл вода
* 180 г брашно
* 125 г краве масло (82% масленост)
* 4 яйца
* щипка сол

За чийзкрема:
* 400 г заквасена сметана
* 200 г крема сирене
* 5-6 с.л. пудра захар
* по желание 1 ванилия

За черешите:
* 200 г череши (разполовени, без костилка)
* 70-80 г захар
* 20 г царевично нишесте
* 50 мл студена вода


За пареното тесто:
* Водата и маслото се слагат в тенджера и загряват на котлона, докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Готовата смес се оставя да се охлади.

* Към охладеното парено тесто за еклери, едно по едно се добавят яйцата, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа (малко трудоемка част).
В застлана с хартия за печене тава се шприцоват еклерите на разстояние един от друг. Може да оформите на топчета с помощта на две лъжици Еклери с карамел. Получават се с интересни форми.

Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, на средна скара - 5 минути, след което температурата се намалява на 180 градуса. Ако сте избрали да направите малки еклери, пекат се за още около 15 минути, а ако сте избрали да направите големи еклери, пекат се около 30 минути.
Когато печенето приключи, еклерите са бухнали и с хубав загар (побутвам с пръст еклерите за проверка, леки са като перце и добре изпечени), спирам фурната и оставям леко отворена вратата на фурната. Престояват в нея около 15-20 минути и се изваждат.
Оставят се да се охладят напълно преди да се напълнят.
Относно печенето, пробвах да пека еклери с включен вентилатор на фурната. Получиха се също толкова добре, както тези изпечени без вентилатор.
Включвам фурната на 180 градуса с долно нагряване + вентилатор и пека на средна скара на фурната. При нужда може да се намали на 170-160 градуса след първите 5-10 минути, но това е според силата на фурната. Различно пекат фурните на едни и същи градуси.


За черешите:
Черешите се посипват със захарта, слагат се на много слаб котлон, докато захарта се разтопи и пуснат сок. Нишестето се разтваря в студената вода. Увеличава се температурата на котлона, сипва се нишестето при черешите и се бърка до сгъстяване на сиропа.
Маха се от котлона и сместа се оставя да се охлади.

За чийзкрема:
В купа се смесват сметаната, сиренето, ванилията и захарта и сместа се разбърква хубаво с лъжица.


Пълнене на еклерите:
Тук може с помощта на пош да направите дупка във всеки еклер и да шприцовате с крем. В случая разрязах еклерите през средата, но не докрая... шприцовах от чийзкрема и добавих от охладените череши.
Със сиропа от черешите може да полеете еклерите отгоре, по желание, или да сервирате еклерите с черешов сироп. Със сигурност би им подхождала и глазура с бял шоколад.


Преди консумация е хубаво да се оставят да се охладят и споят за около 3-4 часа.



1 коментар:

vesela каза...

Знам си аз да не надничам тук гладна.
Сега обаче се заемам да си опустоша вечерята, и тогава продължавам!