сряда, 20 юни 2018 г.

Стромболи



За първи път чух за Стромболи от Нели Колева, преди около 4 години. Апетитно и вкусно ястие, вариант на пица, което се одобри на мига вкъщи. Правих тогава с останало ми тесто Фокача на тиган и Стромболи, но твърде малко като количество.
Днес се сетих отново за тях и реших да направя една прилична доза, като за гладни.
Рецептата е напълно импровизирана. От тестото, до пълнежа. Не е оригинално Стромболи, в което обикновено редуват на пластове салам, моцарела, панчета, беконче, шунка, чушки и т.н., а побългарен вариант, с налични продукти като пушено филе, прошуто, печени чушки, кашкавал, краставички и българска лютеница :) Като гледам в интернет, всеки го прави по свой вкус и предпочитания. От тестото, до пълнежа, има най-различни варианти и съчетания.
В моето тестото пък сложих каймак. Просто ми остава при варене на млякото, а аз хич не обичам така да го хапвам или да си играя на масло да избивам, затова редовно влагам в печива.


За себе си обаче направих "Стромболи" с оризова палачинка. Получи се също много вкусно и е алтернативен вариант за хора с непоносимост към пшеничните продукти, но съм сигурна, че този вариант би се одобрил от всички. Вкусно е, много :)


Рецепта:

За тестото:
* 300 мл вода
* 3 пълни с.л. каймак (може без тях, а да се сложи зехтин, масло)
* 15 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 500-550 г брашно

/Или може да ползвате любимо ваше тесто за пица, или купено такова/

Пълнеж:
* 250 г кашкавал /може половината да е моцарела/
* 150 г прошуто /или бекон, или и двете/
* 150 г свинско пушено филе или шунка
* 5-6 кисели краставици
* 2-3 печени чушки, а може и пресни такива (леко задушени в зехтин)
* 1/2 бурканче лютеница
* зехтин, риган, черен пипер за намазване и поръсване

/Разбира се, пълнежът и той е по желание и може да сложите любими продукти/


Тестото може да се омеси в хлебопекарна на програма тесто, като продуктите се сложат в описания ред, а брашното е 500 г. При нужда на порции се добавя останалото, да се получи мека топка тесто, която обаче да не е лепкава.
Ако не разполагате с хлебопекарна, водата се смесва със захарта, маята, мазнината или каймакът, солта и на порции се добавя брашно. Замесва се меко тесто, По желание може да активирате предварително маята в част от водата (50 мл) с щипка захар и лъжица, две брашно, докато втаса и се надигне, а след това да добавите останалите продукти.
Тестото се поставя в купа поръсена с брашно, завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.
Когато увеличи обема си се разточва на правоъгълник. Започва редуването на продуктите, докато не остане покрита част от тестото, поръсва се с подправките, след това се навива на руло, притискат се краищата или се залепват с малко вода, за да не се разтваря при печене. Слага се в тава покрита с хартия за печене и се правят големи прорези отгоре. Намазва се със зехтин, поръсва се с риган по желание и се оставя да втаса за около 30 минути /ако е топло/ и за малко повече време, ако е студено. Тук вече не очакваме да бухне много тестото, тъй като пълнежът е много и стромболито е тежко, но в летния сезон оставено на стайна температура за 30 минути е готово за печене.


Пекох това количество на средна скара на фурната, с функция вентилатор с долно нагряване, в продължение на 45 минути. Проверих със забодена клечка дали е изпечено. От пълнежа ще излезе мокра, но не и с полепнало тесто, а като вдигнете тавата ще усетите, че не е тежко Стромболито, а леко. Готово е :)


Как правя оризови палачинки съм писала тук: Оризови палачинки
Може да ги използвате като алтернативен вариант и да си приготвите по-леко "Стромболи" с тях.
А ето как изглежда и моето палачинково "Стромболи".
Със същия пълнеж, само че запечено за около 10 минути. Поднесено с млечно-майонезен сос.




1 коментар:

vesela каза...

Ох, това ли намери да покажеш сега:(((