петък, 19 октомври 2018 г.

Искендер кебап / Iskender kebab


Искендер кебап с агнешко месо

Ето го и него - Искендер кебап. Моят крал на кебапите :)
Яла съм много и различни кебапи, но предимно със свинско месо. Този е по-различен и съчетава чудесно освен вкусно и тънко изпечено агнешко или телешко месо, то и доматен сос, кисело мляко, вкусен запържен плосък хляб и много масло.

Много информация в интернет... и различна. С какво месо се прави автентичният турски Искендер кебап. Дали с агнешко, телешко, от коя част на животното да е месото; дали месото да е изпечено на шиш, и да се реже тънко, като дюнера. С какви подправки е овкусено. Дали да е смляно и овкусено, или да се ползва бон филе, нарязано на много тънко.
В някои рецепти доматеният сос се приготвя само с масло, доматена паста, вода и подправки и се сгъстява с малко брашно. В други се добавя доматен сок, чесън, мащерка.
Относно маслото, което е в богато количество в кебапа, в някои рецепти се използват смеси от козе, овче масло и други.
Освен автентичен турски плосък хляб - Пиде, се използват и готови арабски питки.
Много и различни източници на рецепти, твърдящи че това е автентичен Искендер кебап.

Такъв вероятно може да се опита на много места в Турция и едно от тях е тук:
Iskender kebab и тук: iskender-kebab.
А как да си приготвите подобен в домашни условия, има най-различни варианти. Един от тях е този Кебап със смляно агнешко месо, с добавен сок от лук, кисело мляко, лют пипер, сол, розмарин. Сместа се омесва и оформя като салам, който се увива във фолио и замразява, а след това се реже на много тънки филийки, които се изпичат на тиган.
Друга опция е леко замразено телешко месо (по-често бон филе), което се реже на тънки кръгчета, овкусява се с подправки и се изпича на тиган.
А може ако имате опция за въртящ шиш във фурната, да нанижете овкусено месо и да изпечете, а след това да нарежете на тънки филийки.
Аз се спрях на бързия и лесен вариант за нарязване на много тънки филийки месо, което изпекох за 2-3 минути на тиган.

Пробвах рецептата с агнешко и с телешко месо. И двете ми харесаха много, но съвсем малко наклони везната в полза на кебапа с агнешко месо.
За доматения сос ползвах консервирани розови белени домати, които отцедих от водата и минах през цедка, за да е фин сосът.

Ето още два варианта на приготвяне: Тук и Тук

За Искендер кебапа си приготвих и хляба. Изключително вкусен, а запържен след това в маслото е идеална добавка към кебапа.
Ястието изглежда нахвърляно в чиния, непретенциозно, но пък си заслужава всяка хапка.
Бих препоръчала да се приготвя непосредствено преди вечеря, като хлябът да е приготвен предварително и нарязан на кубчета. Месото да е нарязано и овкусено. Сосът да е готов. След това само запичате хапките и месото, заливате с топъл сос и готово. Става за няма 20 минути, но приготвено на момента е много вкусно, а като престоят съставките е съвсем различно.

Това е рецептата за хляба:  ramazan-pidesi

Искендер кебап с телешко месо

А ето рецептата и за моя кебап.
От това количество направих 3 големи порции.

* 600 г агнешко или телешко месо (бон филе за предпочитане, но може всякакво), нарязано на тънки филийки
* сокът от 1 лук
* черен пипер
* сол
* 2-3 с.л. зехтин
* 2-3 с.л. разтопено масло

За доматения сос:
* 2 големи буркана белени розови домати /отцедени от водата и минати през цедка, да се отстрани семето)
* 20-30 г масло
* 2-3 с.л. зехтин
* 2 скилидки чесън
* 1 ч.л. сол
* 2 с.л. захар
* 1 ч.л. мащерка
* щипка черен пипер
* щипка кайенски пипер (или друг лют пипер)

За хляба:
* 50 г масло
* 2-3 с.л. зехтин
* сол

За гарниране:
* гъсто кисело мляко
* разрязани на четири и изпечени на тиган малки домати (тип Рома)
* люта чушка
* разтопено краве масло - около 100 мл.


Възможността да се приготвят едновременно хапките и месото е добър вариант. Ако имате налични 2 - 3 котлона, действайте като приготвяте едновременно месото и хляба, а сосът ако е приготвен по рано, го затоплете, да е готов и той, за да можете да сервирате ястието топло.

За доматения сос:
Отцежда се водата от консервите домати, а доматите се минават през цедка, за да стане фин сосът.
Зехтинът и маслото се загряват в съд на котлона, задушава се чесънът нарязан на ситно. Добавя се прецеденият доматен сос, подправя се с лют пипер, захар, сол, мащерка и се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти.

За хляба:
Готовият хляб се нарязва на кубчета. Загрява се масло със зехтин в дълбок тиган и хапките хляб се изпичат в тигана от всички страни, до получаване на хрупкава коричка. Поръсват се със сол.

За месото:
Всички продукти се смесват и се овкусява месото. /предпочитам да оставя солта за накрая, след като е готово месото и да поръся със сол/
Изпича се в тиган с незалепващо покритие за общо 2-3 минути, като периодично се разбърква или обръща, ако се изпича на порции.
В същия тиган се изпичат срязаните на четири домати и чушките.

Ястието се сервира, като в чиния се поставят първо изпечените в масло хапки хляб, отгоре се поливат с доматен сос, върху него се разпределя изпеченото месо, следва отново доматен сос, изпечените домати и чушка и на финал се залива със сгорещено масло. Странично се добавят 2-3 супени лъжици гъсто кисело мляко. И воала! :)

Искендер кебап с агнешко месо

Искендер кебап с телешко месо



9 коментара:

Сончето каза...

Дари, не мога да ти насмогна на вкусотиите, които ни предложи тази седмица. Само се облизвам, отбелязвам кои да пробвам и аз и чета ли, чета... Но с това ястие направо изби рибата!!! Уникално! И като описание, и като снимки. А за вкуса съм сигурна, че е феноменален! Благодаря за рецептата!
Целувки!

Kokona каза...

Благодаря ти, Сонче :*
Лека компенсация към самата мен, за 3-те месеца отсъствие :)

pep-4o каза...

Жесток е този кебап! Ще ми се да си даунлоудна :) веднага с чинията, ама знам, че първо си го изяла и тогава споделяш с нас.
Пак в оня форум, преди години, Роси - Сладка хапка бе споделила Рамадан пидето (фен на турската кухня е тя) и го правих многократно, че харесвахме. А после, ето 7-8 години поне, не съм се сещала за него.
Ще се поправя :)

Kokona каза...

Ето, напомних ти да си направиш пак :)
Наистина е много вкусно хлебчето.

vesela каза...

Убийствено вкусно изглежда, не съм опитвала.

Анонимен каза...

Преди месец опитах това ястие в Одрин. Мноооого вкусно! цВЕТА

Kokona каза...

Благородно завиждам :)))

Анонимен каза...

Много благодаря за рецептата, приготвих я и се получи превъзходно.

Kokona каза...

И аз благодаря за коментара 🙂
Радвам се, че ви е харесало ястието.