сряда, 17 октомври 2018 г.

Риболита /Ribollita/ - зеленчукова супа от Тоскана



Идеята за тази супа взаимствах от интернет: ribollita-gemuesesuppe-italienisch

Доколкото разбрах и видях в различни рецепти, супата търпи на импровизации и може да се добавят различни зеленчуци.  Но главно видях, че във всички има къдраво зеле, зрял боб, картофи, домат.

Като състав хранителна, високовъглехидратна , засищаща и на пръв поглед, поне за мен, странно съчетаваща различни зеленчуци. Прилича по-скоро на яхния, но пък ми хареса на вкус, особено с препечен чеснов хляб със зехтин.Забравих да си налея чаша вино :)
Колкото повече престои след приготвяне супата, по-вкусна става. За моя вкус и с другите супи е така. Като престоят няколко часа след приготвяне, дори до следващия ден, по-добре са споени съставките и супата ми е по-вкусна.


Направих я според налични продукти и за 2 порции сложих:

* 1/2 глава червен лук
* малко парче праз лук, около 5-6 см
* 2 скилидки чесън
* 2 стъбла целина, нарязани на ситно
* 2 малки моркова
* 1 картоф
* 200 г обелени домати нарязани на кубчета
* 5-6 листа кейл
* 5-6 листа босилек, нарязани на ситно
* 1 малък дафинов лист
* 1/2 литър зеленчуков бульон
* 150 г сварен зрял маслен боб
* сол
* черен пипер (или микс пипер)
* зехтин – 4-5 с.л.
* За поръсване – нарязани листа босилек, може и малко розмарин
* 4 препечени филийки хляб, намазани с чесън и поръсени със зехтин

Лукът, празът и чесънът се нарязват на ситно, морковите на колелца. Зехтинът се загрява в тенджерка и зеленчуците се задушават 2-3 минути.
Добавят се стъблата целина, нарязаните домати и картофи, накъсани листа кейл, без стъблата,  долива се бульонът.  Подправя се с дафинов лист, нарязани листа босилек, сол и черен пипер и супата се готви, до готовност на зеленчуците (или докато се сварят картофите и се сгъсти). Накрая се добавя бобът , разбърква се и се оставя още 2-3 минути на котлона.
Сервира се с препечени филийки хляб с чесън и зехтин, поръсена с розмарин и босилек.
Вместо зеленчуков бульон, ползвах телешки и супата стана с много богат и наситен вкус.


4 коментара:

Iliana каза...

Добре завърнала се, Даре!
Нови страхотни рецепти и красиви снимки има в последните ти публикации.
Радвам се, че си тук!

Kokona каза...

Благодаря, Ил :*

Гуинет каза...

Страхотни нови рецепта и, несъмнено, вкусни! Недей изчезва така, Даре!

Kokona каза...

Благодаря, Нели :*