Едно вкусно, зимно предложение за яхния с месо и кестени.
* 700-800 г свински бут
* 2 големи моркова
* 300 г гъби печурка
* 300 г кестени
* 6 средно големи глави лук (3 червени, 3 жълти)
* 1 скилидка чесън
* 70-80 мл зехтин, или олио
* 3-4 листенца салвия
* 1 с.л. мащерка
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 3-4 с.л. соев сос
* 1 с.л. терияки сос
* 150 мл бяло сухо вино
* 150 мл вода
* 1 с.л. царевично нишесте
* Кестените се цепват, сваряват се за 15 минути (ако са пресни, времето е достатъчно). Обелват се горещи.
* Лукът се почиства и срязва на четвъртини.
* Гъбите се нарязват на филийки.
* Морковите и чесънчето се нарязват на кръгчета.
* Месото от бут се реже на филенца, по около 1,5- 2 см дебелина.
В дълбок тиган се загряват 3-4 с.л. зехтин или олио, запържват се лукът, морковите, гъбите, чесънчето. Подправят се с половината мащерка, черен пипер, сол, натрошени или накъсани листенца салвия, добавят се соев сос, терияки сос, добавят се кестените, разбърква се и сместа се изсипва в тава за печене.
В същия тиган се добавят филенцата и се запечатват и от двете страни за по 3-4 минути, като преди това са подправени с останалата мащерка, сол и два вида пипер. Преместват се при останалата смес в тавата.
А в тигана, в който е печено месото, веднага се налива виното, да кипне, добавя се водата.
Нишестето се разтваря в 30-40 мл студена вода, сипва се при сместа в тигана, разбърква се за кратко и се налива в тавичката при месото и кестените. Налива се малко мазнина отгоре, 2-3 с.л. слага се капак или фолио и се пече във фурната, на 200 градуса, за около 50 минути.
Аз сложих ястието в керамична тавичка, в студена фурна и беше готово точно за 1 час.
Манджата може да се направи и в тигана (ако е дълбок и с капак). Като се извадят гъбите и кестените, като се запечата месото, после се слага течността (виното, водата, добавя се нишестето), връщат се кестените с гъбите при месото, слага се капак и къкри на тихо до готовност на месото.
3 коментара:
Изглежда невероятно апетитно!
Благодаря, Албена :*
Страхотна си!
Публикуване на коментар