вторник, 20 ноември 2018 г.

Kebab Kobideh - Персийски кебап и дзадзики по персийски



Мислех си, че съм направила много кебапи, но пък архивът показва, че това е едва десетият в блога.
Обичам ги, любими са ми, независимо с какво месо се приготвят.
Днешното предложение съм взаимствала от Zeina Mourtada, а нейните прекрасни рецепти може да следите както в Инстаграм, така и в сайта ѝ тук: http://zeinaskitchen.se/

Рецептата за днешния кебап е тук: Kobideh, а препоръчаното към кебапа дзадзики може да видите тук: Masto-khiar - персийско дзадзики

Моето дзадзики е почти по персийски. Не намерих изсушени листа от роза. Имах някъде, защото си изсуших напролет, но уви, явно съм ги забравила на село. Затова пък, както Zeina е отбелязала, търпи на импровизации дзадзикито и видимо има различни добавки от показаните в нейните снимки варианти. Следващия път ще опитам и с розови листенца.

Относно кебапа, може да се направи с телешко месо, микс от агнешко и телешко, пилешко месо, а една от съставките задължително за кебапа е сумак. Придава много различен вкус на месото. Напомня за вкусния дюнер кебап, в който се влага задължително тази подправка.
Персийският кебап може да се изпече в тава, нарязан на порции, може да се оформи на шиш и да се изпече на грил тиган, но тогава Zeina съветва да се добавят галета и яйце.
Аз го изпекох във фурната, като добавих само 1 яйце. Не исках да има галета в месото. При печене излезе доста течност и мазнина, тъй като комбинирах свинско с телешко месо (по български), но след изпичане всичко беше както трябва да е. Изпари се водата и остана само чисто, стегнато месо. Съветвам да почистите добре месото от ципите, преди да смелите.

Ето и рецептата, а вие преценете с какво месо искате да приготвите.

Kebab Kobideh- Persisk kebab



* 600 г свинско месо /плешка или врат/
* 400 г телешко месо /шол/
* 1 голяма глава лук
* 2 скилидки чесън
* 2 ч.л. сол /равни/
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. куркума
* 2 с.л. сумак
* 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
* 1 яйце

Месото, лукът, чесънът се смилът в блендер или мелачка. Подправя се каймата с останалите подправки, хубаво се омесва. Хубаво е да престои няколко часа в хладилник, преди да се изпече.
В намазана с мазнина правоъгълна тава се разстила каймата, изравнява се, оформят се правоъгълници с помощта на нож. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за около 30-40 минути, в зависимост какво месо ползвате, или докато хване нужния загар.

Zeina е препоръчала лукът да се настърже, да се отцеди и да се ползва без сока. Сложих всичко. Другият ѝ съвет е, месото да престои от няколко часа до една нощ. Казва, че на следващия ден е най-вкусно. Но и само 2-3 часа да престои, пак се получава вкусно.

Изпеченият кебап се сервира на порции, с гриловани домати, чушки и лук, по желание с персийско дзадзики, което много му подхожда, и с плосък хляб- като дюнер :)
Зеленчуците изпекох в тиган/ с няколко капки зехтин/ и поръсих със сол.

За персийското дзадзики:

Mast o khiar- Persisk Tzatsiki



* 1 кофичка цедено мляко, или 4,5% масленост кисело мляко /400 г/
* 1/2 прясна краставица
* 2-3 с.л. прясна мента (или 1 с.л. сушена мента)
* 2 с.л. копър
* 1 чаша леко запечени орехови ядки
* 1 с.л. сумак
* 4-5 скилидки чесън
* сол на вкус
* 1-2 с.л. зехтин
* 1 с.л. сушени листа от роза


Краставицата се нарязва на кубчета. Леко запечените орехи се скълцват с ножа на едро. Чесънът, ментата и копърът се нарязват на ситно.
В купа се смесват всички продукти, като част от орехите се оставят за украса. Сместа се разбърква, изсипва се в сервизна чиния, украсява се с листенца от рози, орехови ядки, копър, поръсва се със сумак и по желание може да се добавят зрънца нар. Охлажда се 1 час преди сервиране.
/Ореховите ядки запичам за минута, минута и половина в чиния, в микровълновата фурна/





4 коментара:

Irma каза...

Чудно вкусно, Дари!
Много апетитни снимки!Привлякоха ме и ей ме тук :)))
Реши ми чуденката за вечеря Благодаря ти, милла!
Прегръдки!

Kokona каза...

Благодаря, Ирме :*

Васи каза...

Направих го, хареса ни :) Даже много! Само че ползвах готова кайма смес, която пусна наистина много мазнина и течност. Сви се с около 1/3 и започна да се вари, затова я изгребах и допекох. И понеже съм една истинска българска домакиня, преживяла годините на прехода (макар и още не като домакиня), сърце не ми даде да изхвърля тази ароматна, овкусена и прекрасно жълта мазнина! Щеше да отиде за кучето ни де - и то е човек, но предпочетох да нарежа няколко картофа на кръгчета, и да върна тавата във фурната в течността, след като извадих кебапа. Станаха чудесни! Сервирах с хайдари, подхожда направо идеално.
Благодаря, че се ровиш, намираш, превеждаш, изпробваш, адаптираш и показваш всякакви форми на кебапи - харесала съм си още няколко за проба :)
Поздрави!

Kokona каза...

Много благодаря за коментара и много се радвам, че ви е харесала рецептата :)
Признавам си, мъча се малко с превода, тъй като не знам езика, а преводачът понякога превежда думите абсурдно, но пък гладът и видяното на снимки и клипове надделява и всичко си струва усилията.
Сега погледнах и какво е "хайдари". Ето, научих нещо ново. Ще го имам предвид като гарнитура към други ястия.
Още веднъж много благодаря за вниманието, за милите думи, за всичко. Да ви е вкусно :)