вторник, 11 декември 2018 г.

Barbari/ Барбари - ирански плосък хляб



Както и в нашата кухня, така и в чуждестранните кухни, няма точно правило за направа на дадено ястие. Както в нашата кухня може да се намерят рецепти от всеки край на България за направа на баница, така и в чуждестранните кухни има някои разлики при приготвяне на ястия по традиционни рецепти.
В случая с хляб Барбари попаднах на няколко различни рецепти за направата му, като основното е ясно - ползва се вода, мая, брашно, сол и захар, като за намазване на хляба се прави смес от брашно, вода и сода, които се кипват на котлона и хлябът се намазва със сместа.
Идеята е да се постигне твърда и хрупкава коричка, която изключително много наподобява на вид и вкус тази на геврека. В някои рецепти може да срещнете добавяне на бакпулвер и сода в основното тесто, в други те липсват. Може да се срещне добавяне на мазнина в тестото, или смес от 2 вида брашно при приготвяне на хляба, като често едното е бяло пшенично брашно, а другото е семолина, или пълнозърнесто брашно.
Някои хора сравняват коричката на хляба с тази на прясно изпечена франзела, но според мен е далеч от нея. Точно на геврек прилича - и на вид, и на вкус.
Хлябът е по-твърд, вижда се и от клиповете, вижда се и след като се направи. Твърд, с твърда вкусна коричка, вътре леко мек.
Ако се остави да втаса след като се оформи, няма да е плосък, но си мисля че ще е по-добра опция, по-вкусен и въздушен вътре, а отгоре с твърда, хрупкава коричка.
И все пак реших да опитам в оригинал. Плосък оформен хляб, без да втасва се изпича намазан със сместа със сода и поръсен със семена.
Да се консумира топъл е за предпочитане.

Ето няколко източника за направа на хляба:
iran-barbari/
Барбари
И тук
И още една рецепта
Тук и Тук

А ето и моят вариант:

Barbari - ирански плосък хляб


За 2 плоски хляба Барбари:

* 300 мл топла вода
* 5 г суха турска мая/или я пакетче 7 г мая на д-р Йоткер
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 500 г бяло пшенично брашно

За намазване:
* 150 мл вода
* 1 ч.л. брашно
* 1/2 ч.л. сода за хляб
/Продуктите се смесват в съд и сместа се кипва на котлона/
/Може да се използва гореща, може и охладена/

* сусам за поръсване
* по желание семолина или царевично брашно при оформяне на хляба


Маята и захарта се разтварят в топлата вода. Сместа се оставя за 10-15 минути да се активира маята.
В купа се поставят брашното и солта, разбърква се, прави се кладенче в средата, изсипва се втасалата мая и се замесва тесто.
Тестото се оставя да втаса на топло и да удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на две части и върху поръсен плот с брашно/пшенично, царевично/ се оформя на два продълговати хляба, като с пръсти или тъпата страна на ножа се правят вертикални линии по целия хляб. Премества се в тава покрита с хартия за печене. Намазва се със сместа от вода, брашно и сода, поръсва се със семена и се изпича в предварително загрята фурна на 190-200 градуса, за около 15 минути.


3 коментара:

vesela каза...

И царица на тестото, мда...

Unknown каза...

Когато хляба е оформен, втасва5 ли втори път, преди да се изпече 😊

Kokona каза...

Вижте какво съм написала горе, преди описанието на рецептата 😊