събота, 1 декември 2018 г.

Слоест тутманик от точени кори с мая



* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 15 г прясна мая
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 20 мл олио
* 1 яйце (слага се сао белтъка, жълтъкът се оставя за намазване)
* 550 г брашно

* сирене за пълнеж, около 200 г

* жълтък за намазване + 20 мл прясно мляко
* сусам за поръсване (по желание)
* олио за намазване на корите


Тестото сложих в хлебопекарната да се меси на програма "тесто" и оставих да втаса в нея.
Ако нямате хлебопекарна: Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко с добавена щипка захар и 1-2 лъжици от брашното. Оставя се сместа да втаса.
Останалото брашно се поставя в купа, добавя се солта и се разбърква. Прави се кладенче в средата, добавят се белтъкът, втасалата мая, захарта, олиото, водата и се замесва тесто.
Оставя се в купата да втаса, покрито със свежо фолио.
Втасалото тесто се разделя на 5 части и се разточва на 5 кори.
Тава за печене се намазва с олио, слага се първата кора, поръсва се с олио, или се намазва с четка. Отгоре се поръсва натрошено сирене и се слага втората кора. Така се подреждат всички кори, като най-горната кора не се маже с мазнина.
Разрязва се на 8 порции и се оставя отново да втаса. Когато е готов тутманикът се намазва с разбития жълтък с мляко, поръсва се със сусам, слага се в студена фурна и се пече на функция 200 градуса с долно нагряване + вентилатор, на средна скара, за 40 минути.
Или според фурната. На предишната ми по-малка фурна печах на най-долно ниво на фурната, на температура около 180 градуса, като покривах в лист фолио да не изгарят печивата отгоре.

По желание може да намажете корите с разтопено масло, вместо с олио, но с олио е също много вкусен тутманикът :)



Днес е 1-ви декември. Остават само 25 дни до Коледа :)



3 коментара:

vesela каза...

Душичка, с хрупкава коричка!

Nelka каза...

Ах, дойдох и тук да се порадва на снимката ти, Мереленда!

Kokona каза...

Нелка, Веси, благодаря :)

Значи, напреднала съм много, щом с телефонни снимки предизвиквам интерес към снимките :)