вторник, 26 март 2019 г.

Baslogh/ Персийски бонбони с розова вода и кокос


Едно интересно предложение за бонбони, за всякакви поводи. Погледнато като съставки, вкус  и оформление, това си е локум с розова вода и кокос, който пък се приготвя доста бързо и е много вкусен.
В рецептата, която следвах, се използва голямо количество розова вода (100 мл), което ме наведе на мисълта, че не се използва точно тази розова вода, която си купуваме тук предимно за козметични цели и която е силно концентрирана, а вероятно друг вид розова вода, която е подходяща и за пиене, за да може да се ползва в такова количество. Ползвала съм розова вода и в други рецепти и количества като 1 лъжичка са достатъчни за силен аромат на сладкиште, но не натрапчив.
На нашия пазар знам, че се предлага розова вода за пиене, която може да се ползва в сладкарството, но не съм я опитвала, а не съм и виждала в магазините, от които пазарувам, но мисля че ще е много подходяща за тази рецепта - /rosewaterfordrinking/ ако се ползва в оригинал и се слагат 100 мл.
В случая ползвах био розова органична вода на Алтея, която е подходяща и за кулинарни цели, но се слага малко количество и ароматът е чудесен. В случая около 1 с.л.

Относно двата продукта розова вода, био розовата вода на Алтея ползвам редовно както за козметични цели, така и за кулинарни, а за водата за пиене Реа Севт знам от Нели, която е кулинарен блогър и е писала подробно за розовата вода за пиене и е споделила една чудесна рецепта от персийската кухня тук: Персийски бисквити с розова вода
Ако решите да ползвате друг вид розова вода, гледайте да е био, органична, без примеси, за да може да я ползвате за кулинарни цели. Про розовата вода, която е предназначена за пиене, вече е ясно. Тя може да се ползва в по-големи количества.

Baslogh/ Персийски бонбони с розова вода и кокос


За бонбоните (17-18 броя)

* 200 г кристална захар
* 200 мл вода

* 60 г царевично нишесте
* 200 мл студена вода

* 1 с.л. Био розова вода Алтея (или друга био розова вода)
* 1 с.л. краве масло
* 1 с.л. пресен лимонов сок
* 1/2 чаша пълномаслени кокосови стърготини
* няколко орехови ядки за украса (леко запечени)


Захарта и водата се слагат в съд на котлона, докато сместа заври. /Ползвайте съд с дебело дъно и незалепващо покритие, тъй като сместа е много гъста и има опасност да прегори./ Намалява се температурата и сиропът се вари, докато леко се сгъсти.
Нишестето се разтваря в останалата студена вода и хубаво се разбърква. Добавя се към врящия сироп и сместа се вари на тих огън около 20 минути, като се бърка непрекъснато.
Накрая се добавят лъжица масло, лъжица лимонов сок и лъжица розова вода и се бърка енергично, за около минута, две, докато сместа поеме ароматите и отново се сгъсти.
Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади, но не напълно, за да не стегне много и да не позволи да се оформят бонбоните и да полепне кокосът.
При работа, леко пари сместа, но пък лесно се оформят бонбоните.
Загребва се от сместа със супена лъжица, оформя се бонбон, овалва се в кокос и се притисква  орехова ядка в средата.
Бонбоните се оставят хубаво да се охладят на стайна температура и са готови за консумация.


Източник на рецептата тук: baslogh-recipe
Ако решите да изпробвате рецептата в оригинал (със 100 мл розова вода), може би ще ви трябва розова вода за пиене, но нямам опит и затова само предполагам. В случая, аз сложих повече обикновена вода при нишестето, а само супена лъжица био розова вода Алтея за ароматизиране.


3 коментара:

Dani каза...

Чудесни са бонбоните, Даре!
Моят човек умира за локум :)
Изпила съм един кашон от водата на Нели и е чудесна.
Ние харесахме газираната им вода :)
И аз не знам дали в Бургас се продава :)

Kokona каза...

Благодаря, Дани :)
Някой ден ще я пробвам. Значи ще е идеална за тези сладости, и не само :)

vesela каза...

И това предложение е много интересно, Даре!