неделя, 5 май 2019 г.

Шницели от кайма на фурна със сос от овче мляко


Има дни, в които изобщо не ми се отделя време за готвене. Случва се да си поръчаме храна, случва се набързо да хапнем яйца със салата и някакво мезенце странично, случва се и да дойде някоя идея за бързо ястие, което да не отнема повече от 30 минути, а в същото време крайният резултат да е вкусен и ефектен. Да става дори за гости :)

Днешната идея визуално е взаимствана от една рецепта на zeinaskitchen, която представя много интересна рецепта за поднасяне на сьомга, с тахан, кисело гъсто турско мляко, много зелени подправки, орехи и нар.
И тъй като риба много рядко консумирам, а визуално ми хареса идеята, реших да направя шницели от кайма на фурна, които да поднеса с гъсто овче мляко, овкусено с различни подправки, да поръся с магданоз, копър, орехи и нар и да се насладя на една бърза и вкусна вечеря.
Купувате си хубава кайма, или си приготвяте домашна, овкусявате с подправките, оформяте шницели набързо в тавата и когато дойде време за вечеря, изпичате за 15 минути, сервирате със сос и зелении, и готово.
Относно каймата, в последните години не улучвах изобщо хубава готова кайма, която да не ми смърди на нещо престаряло и все се опитвах да си правя домашна вкъщи, като си смилам телешко, свинско, малко сланина, но никога не можах да постигна резултат, който да ме задоволи вкусово. Има си тънкости, да се направи качествена кайма. В блога на Дзверски вкусно може да научите много за това. Също и как се приготвя Кайма от джолан
За късмет, най-после след години "мъки", си улучих едно местенце, откъдето да си купувам и каймата много ми харесва, а и ми спестява от времето за готвене.

Ето и рецептата за шницелите, като порционално месото за една порция не е никак малко, та вие преценете според количествата храна, която консумирате, дали да направите по-малки, или по-големи шницели. Подправките са на вкус и предпочитания. Ще споделя какви сложих аз.


За 5 големи шницела:
* 1,5 кг кайма (50 % свинско - 50% телешко)
* 2 яйца
* 3 с.л. сумак
* 1/2 ч.л. смлян кимион
* 1/4 ч.л. индийско орехче
* 1/2 ч.л. кориандър
* 1 с.л. червен пипер
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 с.л. изсушена мащерка
* 1 с.л. изсушен риган
* 2 с.л. кисело мляко

За соса:
* 500 г овче мляко (или смес от краве и овче мляко) (може да направите повече сос, да си слагате допълнително)
* сокът на 1/2 лимон
* 1 с.л. сумак
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер (или пипер меланж)
* 2 с.л. зехтин
* щипка кимион

За поръсване:
* 1/3 връзка нарязан магданоз
* 1/3 връзка нарязан копър
* около 5 с.л зърна нар
* 50 г нарязани на едро орехови ядки (може и запечени, може и сурови)


И следва най-лесната част: Каймата се омесва с всички подправки, яйцата и киселото мляко и се оставя да престои час, два в хладилник. Може директно да оформите шницелите в тава покрита с хартия за печене и така да оставите в хладилника.
Шницелите се пекат в загрята фурна на 200 градуса, на второ ниво отдолу нагоре, за около 15 минути.
Няма нужда да се поръсва в тавата с мазнина, защото шницелите си пускат такава, но не пречи да се поръсят с 2-3 с.л. зехтин преди печене.
Докато се пекат се забърква сосът от киселото мляко с подправките.
Шницелите се сервират поляти със сос и поръсени със зелените подправки, орехи и нар.




3 коментара:

Екатерина каза...

Изчезнала си ми била от блогрола?! От страничната лента на блога на Танчето(На вкусен път) пристигам директно тук:))). Поднасянето на този шницел е много апетитно, за вкусно, знам, че е:). Ама и снимките ти много светли, красиви. Поздрави, Даре!

Kokona каза...

Благодаря, Кате :)
И при мен така изчезват, необяснимо защо. То не отсега, отпреди ми прави такива номера.

Батето М каза...

Хитра идея. И аз бих заменил рибата с месо.