понеделник, 10 юни 2019 г.

Шоколадова торта с малини



Една от най-вкусните торти, които съм яла. Приготвя се много бързо, което е допълнителен бонус... много шоколадова, с отлично допълнен малинов акцент към шоколада.
Нищо че е жега, нищо че вече е лято, опитайте я, точно в този сезон на пресните малини.

Тортата е от списание GoodFood, брой 47, септември 2011 г.
"Тази торта извежда австрийската Сахер до нови висоти. Малиновият пълнеж добавя нова свежа плодова нотка и десертът изглежда много по-лек, отколкото всъщност е. Сервирайте малки порции"

Преди години, след като си купих списанието, реших да я приготвя. Нямаше малини по него време, но реших да заменя с ягоди. Промених рецептата и с някои съставки, вкусът беше много добър, но не е като този, който ядох вчера.
Спазих рецептата, единствено увеличих глазурата на тортата в двоен размер. Формата ми за торта е по-голяма и реших, че малко повече шоколадова глазура върху тортата никой няма да откаже.
Рецептата е дадена за форма с диаметър 23 см. Аз пекох в 26 см. Особена разлика няма.
Излизат 12 нормални порции, но може да се разреже и на по-тънки парчета.

По желание може да сервирате с ванилова сметана, или ванилов сладолед, но и така натурална, си е екстра за шокохолици.


Рецепта:

* 225 г черен шоколад (70-74% какао)
* 175 г краве масло, нарязано на парченца
* 2 ч.л. ванилов екстракт
* 1/4 ч.л. инстантно кафе
* 100 г печени бадеми
* 2 препълнени супени лъжици брашно
* 1/2 ч.л. сол
* 5 яйца
* 140 г ситна кристална захар (ползвах пудра захар)
* 20 пресни или размразени малини + още 40 за декорация (за цялата торта сложих 250 г пресни малини)
* 4 пълни супени лъжици малиново сладко (сложих 200 г сладко)

За глазурата:
* 280 г черен шоколад (70-74% какао) начупен
* 200 мл пълномаслена сметана
* пудра захар и сладка ванилова сметана /при сервиране на тортата/


Приготвяне:
* Загрейте фурната до 160 градуса. Застелете с хартия за печене дъната на две 26 см тортени форми. Разтопете шоколада и маслото в микровълновата, разбъркайте и оставете сместа да изстине. Добавете към нея ваниловия екстракт и кафето.
* Смелете фино бадемите, сложете в купа, добавете брашното и солта. Разбийте яйцата с мискер, докато удвоят обема си (около 5 минути). Бавно добавете захарта и разбивайте още минута.
Добавете охладената шоколадова смес и разбърквайте внимателно с шпатула. Прибавете на два пъти сместа от бадеми и брашно, като разбърквате внимателно с шпатула.
* Разделете сместа в двете форми за печене и изпечете за около 15 минути блатовете на средна скара на фурната. Трябва да са малко недопечени. /При мен отне точно 15 минути печенето на 160 градуса.
Извадете ги от фурната, оставете да изстинат, след което ги извадете от формите и сложете върху решетка. Не отлепвайте хартията, блатовете са много крехки и е желателно да се отлепва хартията при сглобяване на тортата.
* Сложете единия блат върху чиния за сервиране и внимателно отлепете хартията. Смачкайте двайсетина малини и ги смесете със сладкото от малини. Разпределете сместа върху блата и захлупете с втория блат. Внимателно отлепете хартията за печене.
* За глазурата кипнете сметаната, излейте я върху начупения шоколад и разбъркайте, докато получите гладка смес. Оставете сместа да се охлади (може в хладилник), след което намажете тортата отстрани и отгоре.  Украсете с малини и оставете да се охлади за 24 часа.
Преди да сервирате, поръсете с пудра захар и поднесете с ванилова сметана.



3 коментара:

Екатерина каза...

Даре, Даре, защо ли влезнах и уж с притворени очи гледах снимките:). Супер изкусителна е тортата. Поздрави!

vesela каза...

Божествено изглежда, Даре! Запазвам на мига!

Kokona каза...

Благодаря ви 😍